Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zvykněte si na virtuální realitu, už se jí nikdy nezbavíme

Skutečný, nebo virtuální svět? Stále častěji budeme s odpovědí váhat. Foto: Drew Graham, Unsplash
Skutečný, nebo virtuální svět? Stále častěji budeme s odpovědí váhat. Foto: Drew Graham, Unsplash

Virtuální realita je dokonalejší než dřív, a tím otvírá nové světy. A také nové emoce svých uživatelů – včetně těch, jež se vymykají lidské zkušenosti. Jaké je být kapkou vody? Delfínem? Pitvat mimozemšťana na palubě vesmírné lodi?

Americký fotbal, u nás pořád ještě málo známý, nemá mnoho společného ani s fotbalem – to ví jistě každý – ani s ragby, kterému se snad může trochu podobat tvarem míče anebo tím, že se hraje rukama nohama. Pro nezasvěceného diváka je hlavním znakem amerického fotbalu – když pomineme nezvyklé chrániče – jednak tvrdost, jednak neustálé přerušování hry a taktické domluvy mezi hráči. Od jednoho přerušení k druhému se hra zpravidla posune do nové pozice, která dává jednomu z týmů výhodu. Stručně řečeno, je to něco mezi šachy a hromadnou rvačkou. Odvaha a svaly jsou nezbytné, stejně tak je však nezbytná blesková kalkulace variant a dokonalá souhra.

Dá se to říct ještě jinak. V jiných kolektivních hrách známe pojem „standardní situace“: ve fotbale to je například rohový kop, v hokeji vhazování. Americký fotbal nezná nic skoro jiného než standardní situace, každý zápas je jejich posloupností. Je jich mnoho a jsou velmi variabilní, nicméně pořád jde o konečný počet. Dají se naučit a trénink hráčů spočívá do značné míry v tom, že standardní situace memorují, prohlížejí si je na videu a volné chvíle tráví s tlustými instruktážními knihami – každý tým si pečlivě vede své vlastní. Tak je tomu po desetiletí.

Dnes mění situaci virtuální realita. Pouštět a zastavovat video je jedna věc. Být virtuálně na hřišti a seznamovat se s novým úkolem v simulaci hry je věc dočista jiná, mnohem účinnější. Stále více týmů NFL začíná novou technologii využívat. A vyplácí se jim to. Herní situaci pak hráči nejen vidí, ale doslova prožijí. Včetně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější