Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Trenér Stloukal: Rasista nejsem, omlouvat se nebudu. O „špinavých cikánech“ bych mluvil i před romským hráčem

Martin Stloukal na archivním snímku z roku 2011, kdy působil jako asistent trenéra hokejového klubu Znojemští Orli. Foto: ČTK
Martin Stloukal na archivním snímku z roku 2011, kdy působil jako asistent trenéra hokejového klubu Znojemští Orli. Foto: ČTK

Český svaz ledního hokeje se bude zabývat rasistickým výrokem trenéra dorostenců brněnského klubu Technika Martina Stloukala. Mluvčí svazu Deníku N potvrdil, že to bude jedno z prvních témat pro nové složení trenérské komise, kterou si svaz zvolí v sobotu. Stloukal v proslovu ke svým svěřencům, kterým vyčítal špatnou životosprávu, označil prodejce kebabu za „smradlavé špinavé cikány“. Trenér ani klub se za výrok neomluvili. Stloukal Deníku N řekl, že v kontextu, ve kterém zazněl, svá slova za rasistická nepovažuje.

Budete ke svému rasistickému výroku ještě zaujímat nějaké stanovisko?

Určitě nebudu, nemám důvod, protože rasista nejsem ani se tak necítím. To je nejdůležitější věc. Když jsme se o tom bavili, nikdo z kolegů trenérů ani z vedení Techniky na tom nic závadného nebo rasistického neshledal. Jestli to v tom někdo hledá, zatahuje nějaké své politické ambice do dětského světa, kde nemají co dělat. Takže určitě ne.

V oficiálním stanovisku klubu se ale píše, že jste byl upozorněn na nevhodnost některých formulací.

To upozornění znělo, že někteří to tak můžou brát.

Vyjádření klubu VSK Technika Hokej Brno k výrokům Martina Stloukala

Martin Stloukal je nadále ve funkci hlavního trenéra extraligového mužstva dorostu. S trenérem byl proveden pohovor, ve kterém byl upozorněn na nevhodnost některých používaných metafor v nahrávce. Martin Stloukal byl upozorněn na to, že jakékoliv komentáře k hokejovým klubům v ČR může podávat pouze vedení klubu.

Takže nepřistupujete na to, že formulace „špinaví smradlaví cikáni“ je rasistická?

Byla to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hokej

Rasismus a xenofobie

Rozhovory

Česko, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější