Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vláda naporcovala sto miliard v rozpočtu na poslední chvíli. Ze Sněmovny zní slova o odfláknuté práci a otazníčcích

Ministryně financí Alena Schillerová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ministryně financí Alena Schillerová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Je to tabulka na jednu stranu A4, kterou se ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) snaží přesvědčit opozici, aby podpořila státní rozpočet se schodkem 500 miliard. Pro KSČM, která současný kabinet dlouhodobě podporuje, je to ale málo. Za nedostatečné vysvětlení toho, kam přesně má půl bilionu putovat, to považují i Piráti. Právě s nimi vládní hnutí ANO o rozpočtu aktuálně horlivě vyjednává. Přesto premiér začal mluvit o variantě předčasných voleb.

Vláda Andreje Babiše (ANO) i nadále shání podporu pro chystaný nový schodek letošního státního rozpočtu ve výši 500 miliard korun. Hlasy kabinetu nezajistila ani ranní schůzka předsedy vlády se šéfem komunistů Vojtěchem Filipem. Jedno novum ale přece jen přinesla – vláda už ví, jak přesně použije zhruba 136 miliard, o které chce navýšit výdaje rozpočtu. Právě kvůli nedostatečnému vysvětlení, na co přesně miliardy poputují, komunisté v pátek schodek rozpočtu odmítli podpořit.

Dokument obhajující navýšený schodek podle informací Deníku N vznikl narychlo během pondělí. Původně ministryně Alena Schillerová hovořila o vágní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější