Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Nedopalky svíček“ i „zhroucení invaze“. Prorektor Kovář podle studentů opisoval i ve své habilitaci

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima (vpravo) s tehdejším prorektorem Martinem Kovářem. Foto: Univerzita Karlova
Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima (vpravo) s tehdejším prorektorem Martinem Kovářem. Foto: Univerzita Karlova

Údajné plagiátorství prorektora Univerzity Karlovy Martina Kováře řešil akademický senát filozofické fakulty. Zatímco Kovář dnes oznámil, že na univerzitě od nového roku nebude dál působit, autoři podnětu seznámili vedení školy s dalším údajným Kovářovým opisováním. Tentokrát se má týkat profesorovy habilitační práce. Akademický senát ve svém usnesení navíc „razantně odmítl“ princip kolektivní viny, který podle jejich názoru vyplývá z žádosti rektora Tomáše Zimy, aby fakulta prověřila veškerou publikační činnost.

„Základem historikovy práce je to, že tvoří původní dílo. (…) Výsledkem je vždy původní, originální text,“ řekl hned v úvodu svého vystoupení Marek Jandák, jeden z autorů podnětu, který minulý týden obvinil profesora a prorektora Univerzity Karlovy z plagiátorství. Jako bod programu ho na své jednání zařadil i akademický senát fakulty.

Jandák současně zopakoval, že za obviněním z plagiátorství není nic osobního. „S Kovářem jsem mluvil možná dvakrát v životě. Chci, abychom působili na fakultě, kde se takový styl práce neděje,“ doplnil.

Autoři stížnosti navíc pokračují v analýze Kovářovy práce a tvrdí, že našli další shodu s literaturou, kterou podle nich profesor nepřiznal jako zdroj. Konkrétně se prý jedná o habilitační práci „Velká Británie v éře Roberta Walpola“. Tam podle autorů vycházel z 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Podezření z plagiátu na UK

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější