Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

První termokamery už měří, redaktor měl v nemocnici 33,3 °C. Zbylé jsou ve skladech, kvůli formalitám i nepotřebnosti

Termokamera hlídá příchozí na jednom oddělení ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Termokamera hlídá příchozí na jednom oddělení ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

V českých nemocnicích se začaly objevovat první z pěti stovek čínských termokamer, které ministerstvo na sklonku března za desítky milionů nakoupilo od neznámé společnosti ze Švýcarska. Nemocnice je zatím testují a zvažují, jestli je vlastně vůbec budou potřebovat. Někde se předání zaseklo kvůli sporům o darovací smlouvy. Velká většina kamer za 63 milionů korun tak zůstává ve skladech. Otázkou je také přesnost měření. Redaktorovi Deníku N naměřil přístroj mezi 33 a 34 stupni.

Jedním z prvních míst, kde už termokamery od společnosti Avestech měří, je Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Ta dostala od ministerstva čtyři přístroje, ve zkušebním provozu je zatím jeden, který nainstalovali minulý týden. Teplotu příchozím pacientům měří na společném příjmu interně nemocných, kam míří potenciální pacienti s koronavirem.

„Máme to připravené na oddělení tak, že kdokoliv chce vstoupit do ambulance, musí si nejprve zazvonit na telekomunikační zařízení. Teprve poté je vpuštěn dovnitř. Právě u zvonku mu přitom změříme teplotu a zjistíme, zdali pacient není potenciálně rizikový,“ říká k tomu vedoucí lékař oddělení Jan Krupička.

Kamera je ve zkušebním provozu. Pokud se osvědčí, nemocnice začne řešit, na jakých dalších odděleních by bylo možné je případně využít. Zatím lékaři nechtěli fungování kamer detailněji hodnotit.

„Velká zkušenost s tím zatím není. Tu praktičnost zjistíme až v silném provozu. Můžu vám říct první dojmy – a to, že si musíme určitě ještě s kamerou a měřením trochu pohrát. Především kvůli jejímu směřování, aby to nesnímalo venkovní teploty. Když jsme to předtím měli namířeno na vchodové dveře,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nákupy v nouzovém stavu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější