Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Uděláme předsednictví online a ušetříme. Babiš vítá Havlíčkův „fantastický projekt“

Vicepremiér Karel Havlíček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Vicepremiér Karel Havlíček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Premiér Andrej Babiš ve svém hlášení oznámil, že vicepremiér Karel Havlíček přišel s nápadem přesunout české předsednictví EU do online prostředí. Havlíček pak pro Deník N vysvětlil, že by se velké množství úřednických jednání mohlo odehrát formou videokonference. Bývalý tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza ale míní, že osobní setkání jsou nenahraditelná.

Premiér Babiš (ANO) označil Havlíčkův nápad přesunout české předsednictví v roce 2022 z velké části do online prostředí za „fantastický projekt“. „Mě strašně bavilo mít vládu přes video, bylo to praktické. Před zasedačkou nečekaly hordy úředníků, na Úřadu vlády nebyl žádný oběd a nikdo nikam nejezdil, takže jsme šetřili. Nebyla tam žádná auta, takže jsme šetřili životní prostředí,“ říká Babiš na videu zveřejněném v neděli večer.

„Bohužel mě kolegové dotlačili do toho, že zítra (v pondělí 15. června, pozn. red.) bude zase vláda fyzicky. Já bych vydržel i déle takto přes video. Je to praktické. A pan kolega Havlíček vymyslel fantastický projekt e-předsednictví. A určitě to bude stát méně peněz, než jsem navrhoval, i když všichni křičeli,“ dodal premiér bez dalších podrobností.

Předseda vlády opakovaně mluví o tom, že české předsednictví musí být levné. Deník N dříve upozornil, že Babiš o této události za zavřenými dveřmi hovořil jako o „žvanírně s chlebíčkama“. Zmiňoval také možnost vést část jednání po Skypu. A to ještě před koronavirovou pandemií.

Proti škrtání se staví opozice i koaliční sociální demokraté – podle nich jde o hazard s pověstí České republiky. Babišova vláda bez hlasů ministrů ČSSD již dříve schválila úspornější podobu předsednictví, které by tak mělo přijít na zhruba 1,2 miliardy korun.

Havlíčkův námět by mohl – podle slov samotného vicepremiéra – náklady ještě snížit. Havlíček Deníku N řekl, že jednání formou videokonferencí by mohlo šetřit čas i peníze – na cestovném, dietách nebo speciálním servisu.

„Krize ukázala, že je možné, aby se setkání dělala na e-bázi. Je to bezpečné, stojí to méně peněz, šetří se čas. Cílem ale není rušit všechna setkání na nejvyšších úrovních, ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

České předsednictví v EU

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější