Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Po útoku kyselinou přišla o zrak a skoro zemřela, dnes dodává sílu dalším popáleným

Martina Půtová se svou fenou zlatého retrívra Biancou před zámkem Polná. Foto: archiv Martiny Půtové
Martina Půtová se svou fenou zlatého retrívra Biancou před zámkem Polná. Foto: archiv Martiny Půtové

Martině Půtové se v pětadvaceti navždy změnil život. Zhrzený bývalý přítel si na ni v listopadu 2013, tři měsíce po jejich rozchodu, počkal před domem a mladou ženu polil koncentrovanou kyselinou sírovou. Žíravina jí nejen zohavila tvář a způsobila těžké popáleniny na třetině těla, ale také poleptala dýchací cesty a zasáhla téměř celý trávicí trakt. Půtová však v sobě našla motivaci žít a dnes pomáhá lidem s podobným osudem. Nyní za to získala Cenu Olgy Havlové.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Prvních čtrnáct dní po útoku, kdy bojovala o život, si Půtová vůbec nepamatuje. „Muselo to být pro rodiče hrozné. Jen z vyprávění vím, že máma nechtěla brát telefon. Bála se, že jí z plzeňské nemocnice zavolají, že jsem to nepřežila. Co to pro matku musí být, čekat na takovou zprávu,“ popisuje Půtová těžkou dobu.

Později se v nemocnici těšila z každé návštěvy rodičů. „Moc mi pomáhalo, že za mnou chodili. Nebylo pro ně jednoduché tvářit se, že všechno bude dobrý, a uvnitř se bát, jestli to přežiju. Ale zpětně jsem jim za to vděčná. Díky tomu jsem v začátcích nepoznala, jak moc

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

30 let Ceny Olgy Havlové

Česká inspirace

Pozitivní zprávy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější