Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Smradlaví špinaví cikáni“ prý nejsou rasismus. Češi, do toho!

Úspěšný romský hokejista Dominik Lakatoš by ve výchovných metodách trenéra Stloukala asi těžko hledal motivaci. Foto: ČTK
Úspěšný romský hokejista Dominik Lakatoš by ve výchovných metodách trenéra Stloukala asi těžko hledal motivaci. Foto: ČTK

Komentář Jana Moláčka: Hokejový trenér dorostu nadává v kabině plné jeho patnáctiletých svěřenců na „smradlavé špinavé cikány“ a – nic se nestane. Máloco odhaluje hluboce zažraný rasismus v české společnosti tak názorně jako nahrávka vystoupení trenéra Martina Stloukala, která se dostala na veřejnost, a zejména reakce na ni. Za svůj výrok se neomluvil ani trenér sám, ani nezaznělo jasné odsouzení jeho slov ze strany klubu, hokejového svazu, sportovních médií nebo většiny fanoušků.

Koho tato epizoda minula – tady je krátká rekapitulace. Minulý týden unikla do médií nahrávka vystoupení trenéra dorostenců brněnského hokejového klubu VSK Technika k jeho zhruba patnáctiletým svěřencům. Trenér Martin Stloukal na ní dost nevybíravě kárá tým za nedostatečnou disciplínu a špatnou životosprávu během vynucené koronavirové přestávky.

Během zhruba osmiminutového monologu plného vulgarit ale zazní i tvrdá rasistická urážka, kdy trenér mluví o prodejcích kebabu jako o „cikánech smradlavejch, špinavejch“.

„Nechci vidět, že budete žrát nějaký čínský přejetý psy, kebaby u těch cikánů smradlavejch, špinavejch tam,“ zní doslova jedna ze Stloukalových rad mladým sportovcům.

Projev pochopitelně vyvolal bouřlivý ohlas, který však bohužel až na řídké výjimky zcela ignoroval to zcela zásadní – a sice projev tvrdého rasismu nikoliv z úst bezejmeného chuligána někde v ochozech stadionu, ale v oficiálním vystoupení trenéra mládeže před jeho nezletilými svěřenci, kteří v něm vidí autoritu.

Rasistický výrok tematizuje jen zlomek novinářů i fanoušků z těch, kdo na nahrávku reagují. Drtivá většina reakcí a diskusí se věnuje Stloukalovým vulgarismům a stylu jednání se svěřenci, který mnohým připadal příliš ponižující.

To je jistě legitimní téma k diskusi. Ovšem fakt, že zcela zastínilo problém daleko závažnější, velmi výmluvně vypovídá o českém rasismu, jehož hlavním rysem je okázalé přesvědčení většiny společnosti, že neexistuje.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější