Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Image Česka utrpěla ránu, i Berlusconi byl opatrnější. Selhal stát, hrál mrtvého brouka, říká Prouza

Bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Foto: ČTK
Bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Foto: ČTK

Česko dalo kvůli střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) západním zemím důkaz, že neumíme evropské peníze dobře využít. „Image našeho státu utrpěla ránu,“ řekl v rozhovoru pro Deník N Prouza, který nyní vede Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR.

Co říkáte na dění kolem střetu zájmů českého premiéra a pozastavení části dotací, které řeší Evropský parlament a komise?

Mluvil jsem s několika kolegy ze zahraničí, s nimiž jsem byl v kontaktu, když jsem měl na vládě na starost evropské záležitosti. Všichni se mě ptali na stejnou věc: Věděli jste, že to přijde. Tak proč jste neudělali něco, abyste těm problémům předešli? Byli hrozně překvapení, že Česko nepředešlo takové ostudě před spojenci. Ptali se mě, proč jsme jenom čekali, až ta bomba vybuchne.

Co jsme měli dělat, abychom takovému jednání v Evropě předešli?

Měli jsme upravit pravidla o střetu zájmů. Byla jednoduchá cesta, abychom z tohohle masivního reputačního průšvihu vyklouzli.

Buďme konkrétní. Premiér mohl nějak předejít tomu, aby se v Evropě jeho střet zájmů rozebíral?

Není to role premiéra. Je to role ministerstev financí a pro místní rozvoj. Obě ministerstva jsou zodpovědná za čerpání z evropských fondů. Oba úřady dlouho dopředu věděly, že v Evropě začínají platit nová pravidla o střetu zájmů. Bylo jasné, že začnou platit, a ani jedno ministerstvo nezačalo ten problém řešit.

Co měly ty úřady udělat?

Měly

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Střet zájmů Andreje Babiše

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější