Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čínská kontrarozvědka zadržela „přítele maršála Kima“. Je Kanaďan Spavor další odvetou za Huawei?

Michael Spavor před letadlem severokorejských aerolinek Air Korjo. Foto: repro Michael Spavor, Twitter
Michael Spavor před letadlem severokorejských aerolinek Air Korjo. Foto: repro Michael Spavor, Twitter

Čína dnes potvrdila, že kromě exdiplomata Michaela Kovriga zadržela i dalšího prominentního Kanaďana. Michael Spavor je významnou spojkou mezi Západem a KLDR. Čím se Pekingu znelíbil a proč oba Kanaďany vyšetřují kvůli „ohrožení státní bezpečnosti“? Spekulace, že Kanaďané mají sloužit jako páka v případu zatčené šéfky Huawei Meng Wan-čou, Čína odmítla komentovat.

„Zpátky v Soulu! Budu v Soulu od pondělí desátého na několik dní kvůli nové poradenské práci 🙂 jo! a nějakým schůzkám. Nudit se nebudu, ale jestli byste si dali pár makkoli (korejské rýžové víno, pozn. red.) nebo piv s mými přáteli, stavte se v úterý a/nebo v pátek. Vítaní jste všichni, klidně označujte a vezměte s sebou kamarády.“

Pozvánka, kterou na sociálních sítích v neděli v podvečer zveřejnil Kanaďan Michael Spavor, hýří dobrou náladou, a aby taky ne: kdo by se netěšil na slibné pracovní příležitosti, zajímavé přednášky o Severní Koreji a večery u sklenky, které se Korejci rozhodně nebojí? Není divu, že status na Facebooku otevírají slova „Michael P. Spavor právě slaví život“.

https://twitter.com/mpspavor/status/1071799900671627264

Zastihnete mě na mém čínském čísle, na Gmailu, WhatsAppu nebo tady atd., vypočítává natěšený Spavor pro zájemce.

Potíž je, že do Soulu nedorazil. Ze všech nejrychleji totiž po jeho společnosti zatoužila čínská tajná služba– a rozhodně ne proto, aby si s ním družně přiťukla rýžovým vínem.

Vozil Rodmana i byznys ze Západu

Michael Spavor je podezřelý z „aktivit ohrožujících bezpečnost čínského státu“; od (pondělí) 10. prosince ho vyšetřujeme, oznámil dnes úřad státní bezpečnosti v čínském Tan-tungu. Potvrdil tak zprávu, kterou už včera přinesly zdroje expertního serveru NK News a naznačila kanadská diplomacie: v Číně zadrželi dalšího Kanaďana.

Není pochyb, že Spavorovo zmizení

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Kauza Huawei

Východní Asie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější