Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Schillerová (bez páva) u komunistů, Vojtěch na nákupech a Babiš si nenechá kazit hnutí

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Pátek byl tradičně na zprávy poměrně bohatý – přinášíme tedy přehled toho nejdůležitějšího, co se dnes stalo. Dnešní Notes namixoval Jan Tvrdoň.

Ministerstvo zdravotnictví má za sebou zvláštní rok. Resort se díky pandemii koronaviru ocitl v první linii. Zatímco zdravotním těžkostem se Česko víceméně vyhnulo, ministerstvo se dostalo pod palbu kvůli tomu, že jednak nebylo schopné sehnat zdravotní pomůcky, a když už je sehnalo, tak to bylo od sponzora ANO, od firmy z daňového ráje nebo od člověka v exekuci.

Další dílek do zajímavé skládačky „Vojtěch shání roušky, které lidem nařídil nosit, a pro jistotu jsme otevřeli galanterie“ popsal Michal Tomeš. Jeho ministerstvo dalo 80 milionů pro prostředníka na přepravu roušek z Asie do Evropy od firmy … politika hnutí ANO. Asi je logické, že je třeba nějak převézt materiál, ministerstvo vnitra si ale prostě objednalo převoz napřímo – bez jednoho článku, který je třeba zaplatit.

„Vůbec nevím, kdo firmu vlastní. Dozvídám se to až z vašeho dotazu,“ odpověděl na dotaz Deníku N Vojtěch, podle kterého byla nabídka logistické společnosti z hlediska času, objemu přepravy i ceny nejvýhodnější.

Právo pro všechny

„Normy by měly být psány způsobem, který myslí na všechny,“ říká v rozhovoru Evy Mošpanové ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková. „Musíte myslet na to, že zítra ráno se můžete narodit jako autistické dítě, žena na mateřské dovolené, senior, kterému zemřely všechny děti, nebo nejbohatší člověk v zemi,“ popisuje Šimáčková.

V rozhovoru mluví o tom, že české právo je vlastně „mužské“. Že jej většinově tvoří muži a vykládají muži – plynou z toho podle Šimáčkové praktické problémy. „Kdybych mohla něco změnit, právo by mělo být dostupnější pro obyčejné, chudé a slabé lidi. V tomto máme ještě hrozně veliký deficit,“ popisuje ústavní soudkyně v zajímavém rozhovoru.

Co dalšího nabízíme z naší provenience?

Jana Ustohalová se věnuje tématu bezdomovců, které Praha nastěhovala do prázdných hotelů. Experiment se povedl.

Hanka Mazancová se podívala na dvě témata spojená s osobou exministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO). Ten jednak založil institut, který se má věnovat podpoře kanálu Dunaj–Odra–Labe, což je tedy upřímně věc, která mě nepřestává fascinovat. Zejména z toho důvodu, že stále část politické scény předstírá zájem o tento projekt kvůli prezidentovi. Či v případě Kremlíka spíše řekněme „bývalé politické scény“.

Druhé téma se týká zakázky, která mu zlomila vaz. Na ní nyní shledal chyby antimonopolní úřad.

O čem psali kolegové jinde?

„Neobětoval jsem deset let života na to, aby to finále někdo kazil,“ prohlásil premiér Babiš v rozhovoru pro Seznam Zprávy i na svém twitterovém účtu. Tím finále pan premiér myslí své premiérství. A slovem kazil míní kauzu Stoka v brněnském hnutí ANO. Tolik překlad ze slov AB do běžné řeči.

Babiš kromě tohoto svého citátu prohlásil, že netuší, kdo přivedl Jiřího Švachulu (bývalý radní z ANO) obviněného z korupce do jeho protikorupčního hnutí. Pověnovali se tomu kolegové ze serveru Aktuálně.cz a přišli s tím, že do hnutí ANO Švachulu přitáhl Jaroslav Faltýnek. Tedy první místopředseda hnutí ANO a pravá ruka Andreje Babiše v Poslanecké sněmovně.

K premiérovi ještě jedna věc od nás. Babiš prosadil do jednoho z evropských výboru své lidi. Celou věc popsal Honza Moláček.

A co dalšího se dnes stalo?

V Česku se rozpovídala tajná služba. Tahle krátká věta plná velkých paradoxů odráží dnešní vyjádření BIS. Ta vydala text ve formě Otázek a odpovědí k tzv. ricinové kauze.

Hygienici zrušili mimořádné opatření na Karvinsku. V místním Dole Darkov se v minulých dnech nakazilo přes sto horníků a také někteří jejich rodinní příslušníci nemocí covid-19.

Alena Schillerová šla ke komunistům. Tedy alespoň na jednání s KSČM kvůli rozpočtu. Komunisté poté oznámili, že budou za týden řešit, zda si nepřidají k podmínkám pro držení vlády některé další požadavky. Z cyklu alespoň jedna pozitivní zpráva každý den…

Armáda se ujala výcvikové mise Evropské unie v Mali. Češi tak poprvé vedou mezinárodní vojenskou misi.

Na ministerstvu průmyslu vzniká program, který až miliardou podpoří nezávislou hudbu a divadla. Vláda ho má projednat v příštích týdnech.

Lhůta pro podání přehledu u sociálního pojištění se letos posune na 15. září. U zdravotního pojištění však zůstává termín 3. srpna. Daňové přiznání pak musí podnikatelé podat do 18. srpna, píše server Podnikatel.cz. Tak snad trochu pozitivně na závěr.

Hezký víkend a pozor na bouřky!

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější