Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Praha pro Pražany, počmáraný Churchill a byznys se zkumavkami

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Ústřední krizový štáb ke koronaviru dneškem skončil. V hlavní zpravodajské relaci ČT zase končí moderátorka Světlana Witowská. A Deník N přináší i rozhovor o tom, jak herec Martin Preiss skončil s pitím. Dnešní Notes pro vás sepsal Adam Hecl.

Samota je občas nečekaně nápomocná. Když je člověk jen sám se sebou, sice se uzavře do ozvěnové komory a poslouchá jen svůj pohled na věc, ale zase má více času nad svými vlastními myšlenkami přemýšlet. Mnozí z nás si to po čas karantény koneckonců vyzkoušeli.

Samoty využila i Praha. Respektive její Institut plánování a rozvoje. Prázdná Praha totiž přilákala turisty z Česka, kteří se do ní už několik let nepodívali. Stejně jako cyklisty, kteří se najednou nemuseli vyhýbat všudypřítomným autům. Zatímco se ještě před pár měsíci prodávalo na Staroměstském náměstí pivo za 150 korun (!), dnes ho seženete i pod 50. Ředitel institutu v rozhovoru s Deníkem N říká, že chce město do svých ulic i nadále nalákat víc Čechů. A ti si matrjošky ani beranice s rudými hvězdami nejspíš kupovat nebudou.

O problémech s pivem za 50, 30 a někdy i 10 korun ví své herec Martin Preiss, se kterým přinesla vyčerpávající rozhovor Lenka Vrtišková Nejezchlebová. V něm se svěřil se svými selháními i výhrami nad démonem alkoholem. Cestou je podle něj abstinenci nebrat jako potíž. „Zlom přijde teprve, když začnete být v abstinenci šťastní, když v ní najdete smysl, když ji neberete jako něco, co vás diskvalifikuje. Moje děti nepijou a jsou šťastný. Můj pes nepije a je šťastnej. Znám lidi, kteří nepili nikdy a jsou šťastní,“ říká. Ale nejde to hned. Jak sám přiznává, ke své současné doktorce se musel „propít“.

Další, kdo se Deníku N svěřil, byli lékaři, kteří upozorňují na kšeftování s analýzami vzorků krve. I když má například nemocnice poblíž spolehlivou nemocniční laboratoř, pošle vzorky často o několik desítek kilometrů dál. „Myslím si, že na tuto formu spolupráce přistoupila většina lékařů v mém okolí. Ačkoliv jde o evidentní korupci, nikdo to prozatím nemá zájem řešit,“ říká například jeden z lékařů.

Renata Kalenská, Jana Ustohalová, Eliška Hradilková Bártová a Eliška Černá. Hned čtyři redaktorky Deníku N byly nominovány na Novinářskou cenu za rok 2019! To je dobrá zpráva i pro ty, kteří dosud mezi předplatiteli nejsou. Nominované články jsme pro vás totiž odemkli.

Co je dobré vědět do dalšího dne:

Moderátorka Světlana Witowská skončí v Událostech, hlavní zpravodajské relaci České televize. Důvodem je podle ní časová náročnost práce a rodina.

Ústřední krizový štáb k dnešnímu dni ukončil činnost. Na tiskové konferenci to řekl jeho šéf a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Štáb byl v souvislosti s epidemií koronaviru ustanoven v polovině března.

Při útoku na základní škole ve slovenských Vrútkách zemřeli dnes dva lidé. Útočník nejprve zabil jednoho dospělého, pak ho usmrtila policie. O případu na Facebooku informuje slovenská policie.

Na sochu Winstona Churchilla v Praze někdo nasprejoval rudou barvou, že tento britský státník byl rasista spolu s heslem amerických demonstrantů „Black lives matter.“ Nápis zůstal jen pár hodin, než ho někdo umyl. Naopak se u sochy objevil nápis nový, a totiž že Churchill porazil Hitlera. A zatímco ve Spojených státech demonstranti pomníky boří, v Česku tomu není ani týden, kdy na Staroměstském náměstí znovu vyrostl mariánský sloup.

A na co se můžete těšit v papírovém Enku zítra?

– Moderátorka Světlana Witowská končí v hlavních zpravodajských pořadech ČT
– Sponzor ANO zařizoval dopravu pomůcek pro ministerstvo zdravotnictví
– Ženy bez domova mají v hotelu Amadeus šanci na lepší život
– Rasismus v USA překročil meze, říká fotbalista Ondrášek
– Švédská policie zná vraha premiéra Palmeho. Je dávno mrtev
– Galerijní chodec: Upozorňujeme na pozoruhodné výstavy v Česku
– Na závislost už ukazuju prostředníček, říká herec Martin Preiss
– Pět důvodů, proč jsou Argentinci v klidu, ač je státní bankrot na dosah
– Děti jsou stále na sítích. Kdy už je to problém?

Kontext N:
– České právo je nastavené pro muže, ženské zkušenosti v něm chybějí
– Zrození morální komunity zlomilo moc despotů
– Znovu jde o to, aby ochrana hranic nevedla k rasismu

Příjemný večer vám přeje Adam Hecl.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější