Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rok „českých“ nosorožců zpět v původní africké domovině: Rwanda znovu vytváří divočinu

Černý nosorožec. Foto: Pxhere
Černý nosorožec. Foto: Pxhere

V srdci afrického kontinentu ve Rwandě u hranice s Tanzanií se ochránci přírody snaží zabydlet park Akagera vybitými zvířecími druhy. Z ciziny si přivážejí i představitele velké pětky. Je to právě rok, co tam dorazili nosorožci ze safari parku ve Dvoře Králové. Jak se buduje africká divočina, popisuje spolupracovník Deníku N Tomáš Nídr.

Otevřu zip na mokrém stanu a vyjeveně koukám, protože se kolem mě pase stádo zeber. Stalo se to v září 2013 v kempu Mutumba, ze kterého je úžasná vyhlídka na jezera plná hrochů a sytě zelené plochy ve rwandském národním parku Akagera.

Národní park Akagera ve Rwandě. Foto: Simbi Yvan, Unsplash

V roce 2020 už takové romantické probuzení možné není. Paradoxně proto, že dnes je park mnohem divočejší než dříve.

Správě Akagery se sem před pěti lety povedlo z Jižní Afriky přesídlit sedm lvů a jejich počet od té doby utěšeně narůstá. Vzhledem k tomu, že se kočkovité šelmy kolem této travnaté vyhlídky hodně pohybují, bylo by riskantní nechat tábořiště bez oplocení.

Zástupci velké pětky v Národním parku Akagera ve Rwandě. Foto: One zone studio, Unsplash

Do Rwandy táhne velká pětka

Dovoz lvů nebyla náhodná akce, ale součást plánu, jak na východě hustě zalidněné Rwandy, která se v roce 1994 nechvalně proslavila mačetovou genocidou, řízeně znovu vybudovat divočinu, a to i pomocí dovozu v nedávných dobách vybitých zvířecích druhů.

V tomto úsilí má svoji nosorožčí stopu i Česká republika. Ze safari parku ve Dvoře Králové sem právě před rokem dorazili tři tlustokožci.

I díky nim se ještě nedávno opomíjený park Akagera může chlubit tím, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Afrika

Příroda

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější