Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čižinskému poslal půl milionu advokát, který hájí úvěrové firmy. Starosta po zveřejnění zprávy slíbil dar vrátit

Lídr sdružení Praha sobě Jan Čižinský. Foto: Adam Hecl, Deník N
Lídr sdružení Praha sobě Jan Čižinský. Foto: Adam Hecl, Deník N

Na transparentní účet spolku 3000 statečných, který na konci roku spustil poslanec Jan Čižinský, přišel zatím nejvyšší dar. Půl milionu začátkem května věnoval pražský advokát Jan Rudolf. Rudolf, který často zastupuje firmy nabízející nebankovní půjčky, finančně podporuje i Prahu sobě, které dal čtvrt milionu. Sdružení ho také nominovalo do dozorčí rady pražské akciovky. Čižinský v reakci na článek Deníku N oznámil, že peníze Rudolfovi vrátí.

Svůj záměr spustit projekt 3000 statečných oznámil poslanec Jan Čižinský na sklonku loňského roku. Pro iDnes.cz tehdy řekl, že 3000 statečných chtějí zasáhnout do voleb. Ohledně finální podoby je ale Čižinský stále tajemný: co přesně bude výsledkem jeho snažení, chce nejprve sdělit svým příznivcům.

V provozu je ale již několik měsíců transparentní účet projektu. Od doby jeho vzniku na něj příznivci poslali necelých 700 tisíc korun. Ty zatím 3000 statečných podle Čižinského využívají především na zaplacení pracovníků, kteří komunikují s příznivci. „Jenom obstarávání toho tisíce lidí, kteří se přihlásili, je náročné a vyžaduje jeden či dva úvazky, které jsou pomocí transparentního účtu financované,“ shrnul zakladatel projektu.

Většina darů je sice v řádech tisíců korun, na počátku května mu však pražský advokát Jan Rudolf věnoval zatím největší dar – půl milionu korun. O tři týdny později pak peníze z transparentního účtu přešly na provozní účet projektu.

„Mám je rád a jsou mi sympatičtí. Budu je podporovat i v budoucnu. Jsou to moje soukromé peníze, které jsem ušetřil a zdanil,“ vysvětlil svůj dar Rudolf. Projekt se mu líbí i proto, že se v něm angažují jeho známí. Věří, že na celostátní úrovni by mohl změnit stávající rozložení politických sil. Odmítá, že by mu z podpory projektu plynuly jakékoli výhody. Je to podle něj čistý altruismus.

Má stejné cíle jako my

Rudolf Čižinského podporuje dlouhodobě. V srpnu 2018 poslal na transparentní účet Podporujeme kandidátku Praha sobě 150 tisíc korun. Od loňského března mu pak pravidelně každý měsíc

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější