Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Světlana Witowská končí v Událostech: Jsem na křižovatce, chci se věnovat synovi. Žádné tlaky necítím

Moderátorka České televize Světlana Witowská. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Moderátorka České televize Světlana Witowská. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Moderátorka Světlana Witowská končí v hlavních zpravodajských pořadech České televize. Možnost, že by z Kavčích hor odešla úplně, v rozhovoru pro Deník N komentovat nechce. Říká, že stojí na křižovatce. „Mám malého syna, kterému bych se chtěla víc věnovat. Už dva roky se část měsíce vracím z práce až v půl dvanácté v noci a chtěla bych to změnit,“ popisuje. Zároveň odmítá, že by na ni kvůli její práci kdokoli vyvíjel tlaky.

Sledovala jsem na sociálních sítích i v médiích reakce na zvolení nových radních ČT. Říkala jsem si, jestli to na Kavčích horách prožíváte také tak silně.

Já to neprožívám. A nemyslím si ani, že to nějak zásadně prožíváme v televizi. Nezdá se mi. Ale možná mě to míjí, protože nejsem na sociálních sítích. Komentáře i reakce samozřejmě čtu, ale jsem v klidu.

To, že nejste na sociálních sítích, mě mimochodem fascinuje. My jsme tam každý v té své bublině, ale vy si žijete jen v té vlastní.

A nic mi neschází. Co potřebuju, to si přečtu a najdu. A myslím, že všechno, co potřebuju vědět, se ke mně nakonec dostane. Samozřejmě sleduju Twitter, sleduju účty politiků, protože oni je začali používat jako informační kanál.

A předvolební nástroj.

To taky, takže to čtu, ale nekomentuju a nereaguju. Když si s někým potřebuju popovídat, normálně se s ním potkám. A svoje názory veřejně neříkám. Myslím, že když pracuju ve veřejnoprávní televizi, není vhodné některé věci říkat. Něco je samozřejmě jasné, protože v redakci se řídíme Kodexem ČT, kde je napsáno, že hájíme demokratické hodnoty a lidská práva. A pod to se dá schovat spousta věcí. Pravda je jen jedna. Nemusím natvrdo říkat, co si myslím, ale z toho, co dělám a jak to dělám, něco patrné je.

Na sociálních sítích se třeba objevila anketa, zda bude dřív zrušen pořad 168 hodin, nebo Reportéři ČT. Vy necítíte nejistotu?

Myslím, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější