Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zdravíme se ahoj, ne hajlováním, říká radní za DSSS. Hlavně že je tam klid, hájí koalici s extremisty Foldyna

Duchcovský radní Jindřich Svoboda z Dělnické strany sociální spravedlnosti. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Duchcovský radní Jindřich Svoboda z Dělnické strany sociální spravedlnosti. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Když před čtyřmi lety usedl do městské rady v Duchcově na Teplicku člen extremistické DSSS Jindřich Svoboda, vyvolalo to rozruch. Letos na podzim funkci bez větší pozornosti obhájil. Celostátnímu vedení ČSSD koaliční partner její buňky nevadí. Za důležitější považuje, že je ve městě klid. Podle kritiků ho však radnice docílila represivní politikou.

Radní Svoboda se při procházce severočeským městem chlubí bezpečností i opravenými chodníky. Jsme kousek od náměstí Republiky, v jižní části Duchcova, kde politik Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), kterou ministerstvo vnitra řadí mezi extremistická ultrapravicová uskupení, pořádal v roce 2013 protiromské demonstrace.

Kvůli napadení manželského páru skupinou Romů se jich účastnily stovky lidí, včetně pravicových radikálů, kteří se do města sjeli z celé republiky. Svoboda jako řečník na pódiu vyzýval k poklidu, největší demonstrace se však zvrhla v násilnosti, při kterých se extremisté střetli s policií. Dnes se vůči tomu, co propuklo, vymezuje, ale druhým dechem dodává, že i s vědomím, jak situace před pěti lety dopadla, by protest svolal znovu.

Možná i proto, že ho právě protiromské demonstrace vynesly do vedení města. O rok později získala DSSS, kterou vedl jako lídr kandidátky, třináct procent hlasů a tři mandáty v zastupitelstvu. Když se pak strany nemohly dohodnout na sestavení rady, oslovila Svobodu a jeho dva kolegy ČSSD. On se pak stal celorepublikově prvním radním za DSSS.

Jižní Duchcov. Místo, které vyneslo Jindřicha Svobodu do rady města. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

„Z našeho úhlu pohledu nebyla jiná možnost,“ vysvětloval tehdy spolupráci šéf místní ČSSD, starosta Zbyněk Šimbera, na kterého se kvůli tomu snesla vlna kritiky z vedení strany. „My samozřejmě s rasisty a extremisty žádné koalice dělat nebudeme, a to ani v Duchcově, ani v žádném jiném městě nebo obci,“ komentoval to tehdejší předseda Bohuslav Sobotka.

Vedení ČSSD v roce 2014 duchcovskou organizaci zrušilo, členy zastupitelstva však nevyloučilo. Také kvůli údajnému zlepšení situace strana před letošními volbami povolila obnovení buňky. V říjnu sociální demokraté volby v osmitisícovém městě suverénně vyhráli s 30 procenty hlasů. Oproti minulým volbám posílili o tři mandáty (ve 21členném zastupitelstvu mají osm postů). Koalici tak mohli, na rozdíl od roku 2014, sestavit již bez DSSS, ale rozhodli se spolupráci udržet.

„Ještě před volbami jsme si řekli, že když se znovu sejdeme v zastupitelstvu, budeme pokračovat. To nám vyšlo. Abychom měli jistotu v radě, tak jsme nás doplnili o kolegu z topky,“ říká Svoboda. Jeho slova potvrzuje také starosta, podle kterého nebyl ke změně důvod. „Proč měnit koalici, která funguje dobře? Ve městě je vidět kus práce, vidí to asi i voliči,“ míní Šimbera. V koalici s ČSSD, DSSS a zmíněným nezávislým kandidátem zvoleným s podporou TOP 09 jsou ještě komunisté.

Radost z toho nemáme, ale…

Celostátnímu ani krajskému vedení ČSSD už nyní lokální spolupráce s extremisty nevadí. „V principu z toho radost nemáme, ale vždy se musí vycházet z podmínek města. Pan Šimbera i s radním za DSSS dosáhl zklidnění ve městě. Nezaznamenali jsme tam negativní jevy s rasovým podtextem. Ocenili to také voliči v Duchcově. Naše strana hlasy v celé zemi ztratila, v Duchcově si o třetinu polepšila,“ řekl Deníku N předseda krajské ČSSD Miroslav Andrt.

Podobně mluví také místopředseda strany a poslanec za Ústecký kraj Jaroslav Foldyna. „Na první pohled to může vypadat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější