Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Normální ženská s pávem, mírumilovní Češi a Pellegrini nabírá nový směr bez Směru

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Dnešní Notes sepsala Barbora Němcová.

Populární slovenský politik Pellegrini nabral nový směr, když dnes opustil Směr! Expremiér a místopředseda strany svůj odchod zdůvodnil tím, že chce předejít vnitrostranickým rvačkám a že chce stranu přenechat jejímu otci zakladateli – Ficovi. Pellegrini zároveň naznačil, že by mohl stát za vznikem nové strany… a sám se tak stát otcem zakladatelem.

Na Agrofert je i německý rejstřík skutečných majitelů „Transparenzregister“ krátký. U společnosti Agrofert Deutschland není v registru jako skutečný majitel uveden nikdo. U jiných firem majitelé uvedeni jsou, ale A. B. mezi nimi není. A mluvčí koncernu tvrdí, že je vše, jak má být.

Ricinová kauza vypadala ze začátku jako vysoká hra ruských agentů a do odhalovaní se pustila policie, zpravodajské služby i novináři. Jenže se ukázalo, že za „kauzou“ je jen nevraživost mezi dvěma pracovníky ambasády za vysokou zdí. Jak schůzky s tajnými agenty, zdroji a detektivní pátrání vypadá, popisují naši reportéři Petra Procházková a Lukáš Prchal. A více si o tématu můžete poslechnout v dnešním podcastu Studio N.

Právě dnes uplynulo 78 let od vypálení obce Lidice a čeští vrcholní představitelé s prezidentem Zemanem a premiérem Babišem v čele položili věnce u památníku. To v chilském Santiagu si nacistický masakr připomněli bez věnců. Český krajan Filip Carrasco Haman v centru metropole v jedné postranní uličce, která nese jméno Lidic, vytvořil hliněného skákacího panáka. A místo jedničky je napsáno: „Lidice 10. června 1942.“ Svůj nápad prosvítit tmavou uličku plnou prostitutek vysvětluje Tomáši Nídrovi.

Skákání na panákovi připomínajícím lidskou postavu nezačíná na jedničce, ale na datu vypálení Lidic. Foto: Tomáš Nídr

Devítiletý Yousef Jassim neovládá ani ruce, ani nohy a je plně odkázán na pomoc druhých. Ze svého dětského kočárku už ale vyrostl a pojišťovna mu odmítla proplatit nový mechanický vozík. Důvod? Yousefovo postižení je podle ní až příliš vážné. Redakce Deníku N se proto obrátila na pojišťovnu, aby své rozhodnutí vysvětlila. Ta své rozhodnutí posléze přehodnotila a 80 tisíc korun na vozík uhradí, zbylých 20 tisíc doplatí rodina. Konec dobrý, všechno dobré, ale případů, kdy pojišťovna uhradí léčbu nebo pomůcky až po zveřejnění v médiích, je víc.

Slovenská policie včera zasahovala ve vládní agentuře, která spravuje doménu Slovensko.sk. Existuje totiž podezření, že státní počítačová síť byla odposlouchávána. Někdo tak mohl mít přístup k e-mailům, hovorům nebo komunikaci slovenské prokuratury. Jestli za odposloucháváním stojí cizí zpravodajské služby nebo někdo ze soukromého sektoru, je zatím ve hvězdách. Policie už ale čtyři lidi zadržela. Kriminálku (jako) z divokého východu popisují naši slovenští kolegovia z Denníku N Marianna Onuferová a Monika Tódová.

Co se dočtete v zítřejším tištěném vydání Deníku N?

  • Vzorky od lékařů putují do soukromých laboratoří i řadu hodin
  • Klíčové suroviny by měly zůstat pod přísnějším dohledem státu
  • Komunisté budou jednat se Schillerovou o rozpočtu a penězích pro obce
  • Nenávist na sítích už lze hlásit online na Portálu občana
  • Odcházím, napsal slovenský expremiér Pellegrini v dopise Ficovi
  • USA po protestech ovládla debata, jak změnit policii
  • Ruské čepice a matrjošky v centru Prahy nikdo neopláče, říká šéf rozvoje
  • Maďarsko dojde k branám vítězství, vzkázal Viktor Orbán
  • Výbušný zlotvor i milenka v knize České století motorismu
  • Fotbalové kluby finančně krvácí i kvůli nevypitému pivu
  • Nejlepší šermíř nechtěl hrát Mozarta. Nosil na zádech legendu a to mu pomohlo

Krátké zprávy, dobré zprávy

Vzhůru do Polska! Otevření hranic od soboty potvrdil tamní premiér. Varšava také obnoví některé lety do zemí EU.

Česko je podle Světového mírového indexu osmou nejmírumilovnější zemí světa. Oproti loňsku si tak polepšilo o dvě pozice. Nejlépe dopadly Island, Nový Zéland a Portugalsko. Naopak nejméně mírumilovnými zeměmi jsou Irák, Sýrie, Afghánistán nebo Rusko.

Maturanty příští roky povinná zkouška dospělosti z matematiky nejspíš nečeká, schválili senátoři. Podle ministra je důležitá změna systému výuky matematiky a ne zavedení povinné zkoušky z ní.

Brazílie vrátila na svůj koronavirový web informace o celkovém počtu nakažených i zemřelých v zemi. Nařídil to soud. Druhá nejzasaženější země koronavirem informace o pandemii stáhla, protože chtěla čísla revidovat.

Ministryně financí Alena Schillerová je podle časopisu Forbes ženou roku. Těžko najít ženu, která by u nás hospodařila s takovým objemem financí a utratila více peněz než právě ona. Jen letos Schillerová, která je známá svou zručností upravit si kadeře, posvětila výdaje ze státní kasy ve výši 1,73 bilionu korun. Schillerová, která v čele žebříčku vystřídala Bradáčovou nebo Jourovou, při své „korunovaci“ připomněla, že je „úplně obyčejná ženská“,a připojila úplně obyčejnou fotku:

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová. Foto: Instagram Aleny Schillerové

S diplomem na pole! Někteří palestinští absolventi vysokých škol se dali na sklizeň plodin. Skupina až 40 lidí pracuje mnohem rychleji než zemědělci s traktory. Snaží se tak uživit v Pásmu Gazy, kde je více než polovina obyvatel bez práce.

Streamovací služba HBO Max stáhla ze své nabídky oscarový film Jih proti Severu z roku 1939. Podle společnosti zobrazuje etnické a rasové předsudky. Snímek se do nabídky vrátí až po diskusi o historickém kontextu. Za oběť korektnosti už v minulosti padl seriál Malá Velká Británie na platformách BBC, iPlayer, Netflix nebo BritBox.

Správa hmotných rezerv začala do skladů doplňovat ochranné pomůcky. Nakupovat bude respirátory FFP3 nebo výtěrové sety a filtry. Tak hlavní je nepodcenit včasnou přípravu.

Dobrá zpráva na konec. Manžel britské královny Alžběty II., princ Philip, dnes slaví své 99. narozeniny. Buckinghamský palác při této příležitosti zveřejnil oficiální fotografii, na které je společně se svou manželkou. Vévoda z Edinburghu se na veřejnosti objevil poprvé od Vánoc.

Oficiální fotografii pořídila královská rodina minulý týden. Foto: Buckingham Palace

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější