Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

S rabováním nesouhlasím, ale protestujícím rozumím. Rasismus v USA překročil meze, říká Ondrášek z Dallasu

Útočník Zdeněk Ondrášek při své premiéře v českém dresu rozhodl loni na podzim klíčový zápas proti Anglii. Foto: Michal Kamaryt, ČTK
Útočník Zdeněk Ondrášek při své premiéře v českém dresu rozhodl loni na podzim klíčový zápas proti Anglii. Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Český fotbalista Zdeněk Ondrášek působí druhým rokem v americkém Dallasu, kde přečkal první vlnu pandemie i protesty po smrti George Floyda. Houževnatý útočník v rozhovoru pro Deník N říká, že když půjdou jeho spoluhráči protestovat, přidá se k nim.

Pandemie koronaviru, do toho protesty kvůli smrti George Floyda. Takhle jste si americký sen nepředstavoval, ne?

Určitě ne. Koronavirus zastavil celý svět a do toho protesty. Já bych to ale nenazval protesty, to je prostě obrana proti rasismu, který nikdy nepochopím. Lidi jsou tady z toho špatní a celé je to velmi smutné. Snažím se povzbuzovat kluky z týmu a všechny moje kamarády. Vidím na svých afroamerických spoluhráčích, že to pro ně není vůbec příjemné. Působí trochu odevzdaně a bezmocně, proto se je snažím hodně podporovat.

V USA působíte druhým rokem. Stihl jste si už všimnout, že problém rasismu v zemi přetrvává?

Žádný na první pohled jasný rasismus jsem nezažil, ale kdyby se něco takového stalo, určitě bych se ozval. Sleduju ale zprávy a sociální sítě, které jsou teď toho plné. Navíc to vidím na mých spoluhráčích, takže ten problém tady určitě je. Nikdo nechce, aby se blízcí kamarádi trápili kvůli takové situaci.

Třeba Michael Jordan věnoval sto milionů dolarů, aby se to začalo více řešit, což už něco znamená. Lidé dokonce ani neřeší koronavirovou krizi, teď je problém číslo jedna pro běžné Američany rasismus.

Zúčastnil jste se některé z pokojných demonstrací? Viděl jsem, že jste se zapojil na sociálních sítích do protestu Blackout Tuesday.

Nebyl jsem, protože mám

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější