Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Soukromé laboratoře lákají lékaře na peníze i výhody. Vzorky pak putují i několik hodin, mohou se znehodnotit

Krevní vzorky někdy putují dál, než by bylo nutné. Foto: Adobe Stock
Krevní vzorky někdy putují dál, než by bylo nutné. Foto: Adobe Stock

Soukromé laboratoře nabízejí lékařům peníze či jiné výhody, aby posílali vzorky přednostně k nim. Mechanismus „motivací“ popsalo pro Deník N několik různých lékařů. Vzorky krve nebo různé stěry tak místo do nejbližší laboratoře putují denně i desítky kilometrů. Podle odborníků může opožděné zpracování vzorků zkreslit výsledky a ohrozit tak další léčbu pacientů. Ministerstvo zdravotnictví se tuto praxi změnit nechystá.

Budete raději, pokud váš vzorek po odběru krve zpracuje laboratoř poblíž ordinace, nebo když ho odvezou třeba sto kilometrů daleko? Většina lidí logicky zvolí první variantu. Za předpokladu, že jsou obě laboratoře stejně kvalitní, není rozumný důvod, proč zkumavky nakládat do auta, třást s nimi po silnicích a teprve po několika hodinách je začít zpracovávat.

Přesto se to běžně děje. „Bohužel je to dnes normální praxe. Mnozí lékaři dávají vzorky řetězcovým laboratořím, které je svážejí z celé republiky. Tím, že se firmy snaží stlačit náklady, nabírají nové odběry a stále prodlužují trasy. Cesta od odběru k jeho zpracování trvá někdy až sedm hodin,“ upozorňuje Pavel Malina, primář oddělení klinické biochemie v písecké nemocnici a člen výboru České společnosti klinické biochemie.

Peníze, vyprané prádlo nebo nový počítač

Proč tedy vzorky putují řetězcům, když je třeba nedaleko spolehlivá nemocniční laboratoř? Lékaři pro Deník N popisují, jak se je firmy snaží motivovat přímými platbami nebo nejrůznějšími protislužbami.

„Zástupkyně soukromé laboratoře mi před časem nabídla, že za každý odběr, který jim pošlu, dostanu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější