Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Německý „Transparenzregister“ je na Agrofert krátký. Někde koncern majitele neuvádí vůbec, jinde ano, ale ne Babiše

Pražské sídlo holdingu Agrofert. Foto: Martin Štěrba, ČTK
Pražské sídlo holdingu Agrofert. Foto: Martin Štěrba, ČTK

Deník N zjišťoval, jaké údaje uvádějí německé firmy Agrofertu v tamním registru skutečných majitelů firem. Ten už je, na rozdíl od českého, dávno funkční a přístupný na internetu. K firmě Agrofert Deutschland v něm ale nejsou žádné údaje. Mluvčí koncernu tvrdí, že je firma uveřejnila v roční závěrce, to ale podle německého právníka osloveného Deníkem N není možné. Server Seznam Zprávy shodou okolností vyhledal v registru jinou německou firmu Agrofertu. Ta majitele uvádí, ale Andrej Babiš mezi nimi není.

Německo je pro podnikání Agrofertu vedle Česka a Slovenska klíčová země. Koncern zde má významné podniky – mimo jiné chemickou továrnu SKW Stickstoffwerke Piesteritz a pekárny Lieken. V Německu už je také dávno v provozu registr skutečných majitelů, které musejí všechny členské země EU zavést na základě evropské směrnice. Česká vláda minulý týden schválila příslušný zákon – ovšem s výjimkou pro svěřenské fondy, která by Agrofertu umožnila neuvádět v českém registru jako skutečného majitele Andreje Babiše.

Deník N proto chtěl zjistit, koho jako svého konečného vlastníka uvádí Agrofert v Německu. Minulý týden si z něj tudíž nechal zaslat výpis ke společnosti Agrofert Deutschland.

Jenže toto pátrání v „Transparenzregister“, jak se německý rejstřík skutečných majitelů oficiálně jmenuje, nepřineslo žádný výsledek. U společnosti Agrofert Deutschland není v registru jako skutečný majitel uveden nikdo.

Kliknutím na tento odkaz nebo na obrázek ho zobrazíte ve větší velikosti.

Výpis z německého registru skutečných majitelů pro společnost Agrofert Deutschland. Reprodukce: Deník N

Mluvčí koncernu Karel Hanzelka na dotaz Deníku N napsal, že firma

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Střet zájmů Andreje Babiše

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější