Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lidská práva? S Čínou game over. Svět skončí zakňouráním

Transparent na demonstraci před sídlem OSN v Ženevě, u příležitosti předloňského univerzálního periodického přezkumu stavu lidských práv v Číně. Foto: Denis Balibouse, Reuters
Transparent na demonstraci před sídlem OSN v Ženevě, u příležitosti předloňského univerzálního periodického přezkumu stavu lidských práv v Číně. Foto: Denis Balibouse, Reuters

Rada OSN pro lidská práva má dnes na stole rezoluci z kanceláří Komunistické strany Číny. Pokud ji schválí, s univerzálními lidskými právy může být konec, varuje v rozhovoru pro Deník N právnička a odbornice na Čínu Andréa Wordenová.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Koronavirus nastavil letošní priority jasně: co se OSN týče, zraky nás všech se upírají hlavně na Světovou zdravotnickou organizaci. A spolu s ní také na Čínu, kde pandemie začala a jíž šla WHO podle kritiků nebezpečně na ruku.

Ze stínu viru teď však vystupuje jiná klíčová agentura OSN, Rada pro lidská práva. Dnes po čtvrtroce obnovuje koronavirem přerušené zasedání. A stejně jako u WHO se hraje o vliv Komunistické strany Číny.

„Čínská lidová republika se snaží dramaticky změnit orientaci lidskoprávních mechanismů a norem OSN,“ konstatovala jste loni. Co jste tím myslela?

Začnu malým krokem zpátky. Čína – a podotýkám, že když říkám Čína, myslím tím Čínskou lidovou republiku, respektive Komunistickou stranu Číny, zkrátka státostranu – hrála v Radě pro lidská práva léta poměrně tichou roli. Ale v zákulisí se činila, aby chránila své zájmy.

Nechtěla být kritizovaná, stejně jako nechce být kritizovaná doma. Vadilo jí, že ji vykreslují jako masivní porušovatelku lidských práv. Takže dělala, co mohla, aby

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Lidská práva

Rozhovory

Sin-ťiang

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější