Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Chléb s máslem a na něm i to, co normálně nejíte. Takové je dánské národní jídlo smørrebrød

Na lososa, opečenou slaninu a roastbeef narazíte v nabídce smørrebrødů často. Foto: Angerman, Wikimedia Common
Na lososa, opečenou slaninu a roastbeef narazíte v nabídce smørrebrødů často. Foto: Angerman, Wikimedia Common

Dánský deník Albíny Mrázové: Co se jídla týče, můžete v Dánsku narazit na všechno možné. Například na kodaňskou restauraci Noma, držitelku dvou michelinských hvězd, která byla opakovaně vyhlášena jako vůbec nejlepší na celém světě. Anebo na smørrebrød, v překladu chleba s máslem, který servírují jako delikatesu v každé druhé dánské hospodě včetně té michelinské.

Navzdory trochu zavádějícímu názvu (ostatně Rusové také mají své butěrbrody, což přeloženo znamená to samé) nejde o nic menšího než o proslulou dánskou specialitu, na kterou jsou místní patřičně hrdí. A připravit ji není jen tak.

Základem pochoutky je rugbrød. Ve většině obchodů lze narazit až na dvacet druhů tohoto žitného chleba dělaného z kyselého kváskového těsta. Jeden od druhého se liší v lecčems možném. Některé obsahují mrkev, jiné zase slunečnicová semínka, další jsou jen tak bez ničeho.

Typický dánský rugbrød, tentokrát ochucený mákem. Foto: Mogens Engelund, Wikimedia Commons

A už tady často začíná ve společné domácnosti spor – jaký chleba se bude kupovat. Například já mám nejraději se slunečnicovými semínky, můj přítel naopak obyčejný bez jakýchkoliv přísad. Což v praxi znamená, že doma máme chleby dva, abychom se nehádali. Ve chvíli, kdy ale Martinovi jeho bochník dojde, vrhne se na můj, a protože je zarytý nepřítel slunečnicových semínek, pečlivě vyrýpe všechna, která najde. Plátek chleba má pak skoro více děr než ementál.

Jen sýr? To nemyslíš vážně

Ale tím to zdaleka nekončí, teprve tady začínají ta nejdůležitější pravidla přípravy smørrebrødu, tedy toho, čemu bychom u nás řekli obložený chléb. V Dánsku existuje nespočet receptů nebo přinejmenším zvyklostí, na jejichž dodržování tu skutečně dbají.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dánský deník

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější