Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Trump stahováním vojáků z Německa zneklidnil Berlín a otevřel Pandořinu skříňku s jadernými zbraněmi

Vojáci 1. skvadrony 2. regimentu kavalerie US Army trénují s odpalovačem raket Javelin na cvičišti Hohenfels v Německu. Foto: Caleb Barrieau, US Army, Flickr
Vojáci 1. skvadrony 2. regimentu kavalerie US Army trénují s odpalovačem raket Javelin na cvičišti Hohenfels v Německu. Foto: Caleb Barrieau, US Army, Flickr

Vztahy Německa a Spojených států jsou už několik let chladné. S konfrontačním stylem stávajícího prezidenta si Berlín neví rady. Nejnovější rozhodnutí Donalda Trumpa o částečném stažení amerických vojáků z Německa tuto krizi důvěry mezi oběma spojenci nadále prohlubuje. V Německu navíc vyvolává staré otázky: dotkne se stahování i amerických jaderných zbraní na území spolkové republiky? Drtivá většina Němců si totiž tuto obranu proti Rusku doma nepřeje.

Ten nápad nový není. Už loni ho ve Washingtonu nadhodil Donald Trump, který polskému prezidentovi Andrzeji Dudovi přislíbil, že by mohl v jeho zemi umístit další americké vojáky. Ovšem žádné nové, ale třeba ty z Německa.

Americkému prezidentovi se dlouhodobě nelíbí, že Berlín nedává na obranu dvě procenta HDP, na čemž se zkraje tisíciletí dohodly členské státy NATO a v roce 2014 to ve Walesu smluvně stvrdily. Německo dává v současnosti armádě 1,3 procenta. Trump se tedy ptá, proč by Spojené státy měly bohatému Německu dotovat jeho bezpečnost.

Podle Wall Street Journal, který se odvolává na vládní zdroje, nyní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Donald Trump

Německo

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější