Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jsou na útěku, viděly popravy rodičů, zažily znásilnění. Dětem z uprchlického tábora chce pomoct skupina Čechů

Foto: archiv Hany Pospíšilové
Foto: archiv Hany Pospíšilové

Celkem 144 dětem a mladistvým v řeckém uprchlickém táboře Moria chce finančně a materiálně pomoci skupina Čechů. Ve špatných podmínkách tam vyrůstají půlroční, sedmileté i osmileté děti. Většina z těch, kterým Češi pomohou, je ale na prahu dospělosti a právě jim by materiální pomoc mohla zachránit budoucnost, třeba aby se naučili jazyky nebo se vyučili nějakému řemeslu.

Mladou dívku z Demokratické republiky Kongo znásilnila skupina třiceti mužů. Ze strachu o život utekla do Evropy. V uprchlickém táboře v Morii porodila, a v šestnácti letech se tak stala matkou, ačkoli sama ještě není dospělá. Nyní je jejímu dítěti půl roku.

O dívku, jejího potomka a dalších 142 dětí a mladistvých se chce postarat projekt Pomoc dětem na útěku. Jednou z jeho zakladatelek je lékařka Hana Pospíšilová. Od poloviny května shání skupinu dárců, kteří by na ně přispívali.

Většině z nich je mezi čtrnácti a osmnácti lety a jsou mužského pohlaví. Pospíšilová ale odmítá, že by šlo o ekonomické migranty. Do Evropy podle ní děti dohnala touha přežít.

„Kdyby tam ty zůstaly, zabili by je. Velká část dětí bez doprovodu vám řekne, že měly buď možnost odjet do bezpečí do Evropy, nebo se mohly nechat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější