Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dezinformační weby skoro nikdo nezná, jejich smyšlenky ale ovlivňují většinu národa, zjistilo vnitro

Většina lidí věří, že EU diktuje Česku. Protestovali proti tomu i na Václavském náměstí. Foto: ČTK
Většina lidí věří, že EU diktuje Česku. Protestovali proti tomu i na Václavském náměstí. Foto: ČTK

Většina národa je přesvědčena, že Evropská unie diktuje České republice, co má dělat. Polovina si pak myslí, že EU cíleně organizuje migrační vlny z Asie a Afriky a že Česko utajuje skutečné počty uprchlíků. Vyplývá to z průzkumu, který si nechalo vypracovat ministerstvo vnitra.

Například s dezinformací, že Evropská unie diktuje Česku, co má dělat, souhlasí 70 procent lidí. „Statisticky významně více s výrokem souhlasí starší občané, lidé s nižším vzděláním a obyvatelé menších měst. V případě vzdělání se ukazuje, že nejde o zcela sestupný trend a nejvyšší míru souhlasu mají respondenti s dokončeným středním vzděláním bez maturity a vyučení,“ vyplývá z výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který si na sklonku minulého roku zadal odbor ministerstva vnitra na boj proti dezinformacím.

Lživé zprávy o EU jedou

Ministerstvo průzkum nikde neprezentovalo, jen ho minulý týden v tichosti vyvěsilo na webové stránky. Získaná data jsou pro vnitro důležitá a ukazují, že dezinformace jsou v Česku zakořeněné a lidé jsou v některých otázkách velmi nerozhodní a nevědí, čemu věřit.

„Na otázku, zda souhlasí s tvrzením, že české státní instituce utajují před svými občany počty migrantů z neevropských zemí pobývajících v ČR, odpověděla kladně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dezinformace

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější