Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na speciální vozík je váš syn příliš postižený, napsala pojišťovna rodičům. Otočila po dotazech Deníku N

Yousef Jassim se svou matkou Lenkou. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Yousef Jassim se svou matkou Lenkou. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Devítiletý Yousef Jassim je plně odkázaný na pomoc druhých. Kvůli vážnému postižení neovládá nohy ani ruce. Ze svého zdravotního kočárku už vyrostl a nový mechanický vozík mu pojišťovna odmítla proplatit s tím, že je na něj až příliš postižený. Poté co se o případ začal zajímat Deník N, pojišťovna změnila názor.

Bez matčiny pomoci nezvládne malý Yousef vůbec nic. Trpí takzvaným Allan-Herndon-Dudley syndromem, velmi vzácným onemocněním, které způsobuje těžké kombinované postižení. Chlapec neumí sám sedět, takže když ho chce matka například nakrmit, musí ho zafixovat řemínky a polohovat.

„Současný zdravotní kočárek mu už je malý, má nacpanou hlavičku až pod střechu. Hrozí také, že se v malém kočárku celý převrátí,“ popisuje Yousefova matka Lenka.

Ošetřující neuroložka Bronislava Korsová proto v dubnu požádala pojišťovnu, aby povolila úhradu na nový polohovatelný vozík.

„Je určen zejména k přepravě do speciální školy, na rehabilitaci. Bude využíván i ke stabilizaci polohy v sedu, k umožnění krmení a zapojení jemné motoriky a k rehabilitaci,“ píše lékařka v žádosti, kterou má redakce k dispozici.

Vozík pouze pro děti se zdravýma rukama

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra, u které je Yousef pojištěný, ale žádost koncem dubna odmítla. Vozíček je prý určený pro

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější