Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Prymula: Teoreticky si dovedu představit, že bych byl ministrem, ale neříkám, že k tomu úplně cíleně směřuji

Ministr zdravotnictví Roman Prymula. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ministr zdravotnictví Roman Prymula. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ačkoliv se Roman Prymula tento týden odstěhoval jako zmocněnec pro vědu a výzkum na Úřad vlády, ve své nové pracovně tráví jen polovinu své pracovní doby. Na ministerstvu zdravotnictví, kde dosud působil jako náměstek, si stále ponechává část úvazku. V rozhovoru pro Deník N připouští, že pokud by se situace kolem koronaviru zhoršila, může se na ministerstvo v případě krize opět vrátit a pomáhat.

V únoru jste pro Deník N uvedl, že se vám na ministerstvu zdravotnictví už nelíbí, že chcete odejít. Proti čemu jste měl tehdy výhrady?

Ministerstvo jde správným směrem, ale směřuje tam velice široce a ne všechno jde stihnout. Já bych vytipoval nějaké priority a těmi bych se zabýval. Je lépe dokončit několik věcí než dělat všechno v široké škále.

Co máte konkrétně na mysli?

Rozhodně to není tak, že by se mi na ministerstvu dramaticky nelíbilo, ostatně spolupráce s ním stále pokračuje. Chtěl jsem vždycky dělat vědu a k tomu právě teď směřuji.

A na ministerstvu jste nemohl dělat vědu? Pokud byste se přesunul do toho týmu ministerstva, který ji má na starosti?

Organizační práce ve vědě je jedna věc a práce v laboratoři nebo praktická věda je něco jiného. V týmech na ministerstvu se to druhé dělat nedá.

Svůj odchod z ministerstva jste vyjednával přímo s premiérem, což například podle epidemiologa Rastislava Maďara znamenalo obcházení nadřízených. Proč jste jej neřešil přímo s ministrem Vojtěchem?

Protože mě pan premiér jmenoval do funkce šéfa covid týmu, řešil jsem své další směřování s ním.

Své vztahy s Adamem Vojtěchem jste popsal jako velmi vlažné. Nehrála osobní rovina ve vašem odchodu roli?

Osobní rovina v tom hrála nějakou roli, ale určitě to není dominantní a není to důvod, proč k tomu došlo.

Nedělám všechno kvůli penězům

Říkáte, že budete dále částečně spolupracovat s ministerstvem zdravotnictví. Zůstáváte šéfem přístrojové komise, která rozhoduje o miliardových investicích, a jste také v čele komise pro reformu primární péče. Jak bude vaše spolupráce vypadat v praxi?

Já na ministerstvu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější