Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Roboti, dinosauři a technoruiny. Co by se stalo, kdyby Švédové místo prodejen IKEA vynalezli obří urychlovač

Simon Stalenhag: Smyčka. Reprofoto: Deník N
Simon Stalenhag: Smyčka. Reprofoto: Deník N

Švédský výtvarník Simon Stålenhag vymyslel svět, který inspiruje tisíce fanoušků po celém světě. Jeho hlavní devizou je tajemno jednotlivých obrazů, které přímo volá po nějakém vysvětlení. Část odpovědí najdeme v knize a televizním seriálu. A spoustu dalších otázek též.

Nebýt mocné podpory fanoušků z internetu, možná by 36letý švédský výtvarník Simon Stålenhag zůstal nenápadným grafikem počítačových her, který tajně obdivuje výtvarníky pracující pro film, jako byl nedávno zesnulý Syd Mead, a pokouší se spojit jejich vize s obrazy fádní severské krajiny.

Stålenhag vyrůstal na vesnici nedaleko Stockholmu. Rád maloval severské krajinky, které dobře znal a měl k nim citový vztah. Aby jim dodal na zajímavosti, umisťoval do nich podivná robotická monstra či dinosaury. Své výtvory vystavoval na Instagramu, kde se staly hitem. Byl to přesně ten druh obrázků, které s nadšeným výkřikem přepošlete svým známým.

Fanoušci, inspirovaní Stålenhagovými kresbami, začali vymýšlet příběhy, k nimž se obrazy vztahují. Umělce to inspirovalo a brzy začal vymýšlet sám sjednocující příběh. Posléze mu dal jméno Smyčka.

Smyčka je lidový název pro obří urychlovač částic, jenž byl vybudován v podzemí na poloostrově Munsö. Provoz urychlovače byl ukončen

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Televize

Výtvarné umění

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější