Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Operuje nejtěžší úrazy páteře: Mnozí si home office prokládali jízdou na kole a prořezáváním větví

Prof. Jan Štulík, chirurg a ortoped, přednosta Kliniky spondylochirurgie 1. LF UK a Fakultní nemocnice v Motole. Ročně provádí kolem 600 operací, včetně nejvážnějších úrazů páteře. Foto: Ludvík Hradilek
Prof. Jan Štulík, chirurg a ortoped, přednosta Kliniky spondylochirurgie 1. LF UK a Fakultní nemocnice v Motole. Ročně provádí kolem 600 operací, včetně nejvážnějších úrazů páteře. Foto: Ludvík Hradilek

Během karantény sice ubylo autonehod, lidé ale častěji skončili v nemocnici se zraněním páteře, typicky po pádu z kola. „Teď začali jezdit na kole i ti, co nikdy předtím nejezdili. Cyklistické obchody jsou vyprodané, nejsou k mání ani ta nejdražší kola. V době koronaviru bohužel výrazně přibyly i případy těžce zraněných mladých lidí,“ říká v rozhovoru Jan Štulík, šéf spondylochirurgické kliniky FN Motol, kam se sváží nejvážnější úrazy páteře z celé republiky.

Když jsme domlouvali tento rozhovor, říkal jste, že vás osobně se koronavirový čas v práci nijak zvlášť nedotkl. Každý den jste operoval. Jak to? Nemocnice přece musely omezit výkony jen na ty nejnutnější.

Náš tým operoval téměř normálně jako v jiné dny. Je to dané tím, že ve spondylochirurgii řešíme často právě akutní případy. Buď to jsou úrazy, kde jde o čas, nebo nádory páteře, které také nepočkají. Na naši kliniku jezdí pacienti s těmito diagnózami z celé republiky nebo i ze Slovenska. Takže ano, strávili jsme čas koronaviru z pohledu operování úplně stejně jako jiné dny.

Když byli lidé v karanténě nebo pracovali z domova, úrazů spíše ubylo, ne?

Překvapivě naopak. O trochu méně úrazů jsme měli možná na úplném začátku, snížily se také počty autonehod. Mnozí lidé si ale vyložili home office tak, že si práci proloží jízdou na kole nebo že si prořežou větve na zahradě. Což se neobešlo bez vážných nehod.

Takže „pracovní“ úrazy v terénu…

Ano. Operovali jsme za tu dobu několik velmi vážných úrazů, které způsobily ochrnutí pacienta. Bohužel se s nimi teď setkáváme velmi často.

To je jízda na kole opravdu tak nebezpečná?

Stačí, když

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější