Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

K čemu je Google poezie na světě

Na novináře je google básník krátký. Spokojil se s prvním klišé, které ho napadlo. Repro: Deník N
Na novináře je google básník krátký. Spokojil se s prvním klišé, které ho napadlo. Repro: Deník N

Nebaví vás poezie? Verše Máchy s Erbenem nebo Ivana Wernische a Petra Hrušky nudí, není jim rozumět? Tak zkuste Google poezii! Stejnojmenná stránka funguje na českém Facebooku sedmým rokem, má přes patnáct tisíc fanoušků – a její správci právě poslali do světa knižní best of: sto padesát básní, kde má hlavní autorský podíl „našeptávač“. Co to je, jak to funguje a proč tuhle knihu číst?

Výroba google básničky je snadná. Stačí naťukat chytlavé sousloví do vyhledávače a počkat si, co strojový rádce vygeneruje. Tak třeba přivítání: „Vítejte v KLDR / vítejte v novém těle / vítejte v džungli / vítejte v Unicredit Bank.“ Anebo „hluboko“: „Jak hluboko sázet česnek / jak hluboko zavést tampon / jak hluboko sázet brambory / jak hluboko jsem klesla.“ Funguje to? Je čtenářský zážitek na světě? Rozbíhá se řetěz asociací a otázek kolem? Google poezie je jistě fenomén, ale víc než okamžitý požitek z četby stojí za pozornost kontext a hlavně tradice, z níž metoda vyrostla.

Nahoře bude pivo

Nová média a nové technologie jsou na světě už nějaký ten pátek, takže autorský kvartet, který se pod Google poezii podepsal, má na co navazovat. V roce 2001 přišel spisovatel Petr Stančík, tehdy ještě skrytý za pseudonymem Odillo Stradický ze Strdic, s takzvanou „mobilyrikou“, básničkami, které se vejdou do jedné esemesky a čtou se rovnou z mobilu. Stančík, dnes ceněný pro své romány Mlýn na mumie nebo Nulorožec, ale rovnou věděl, že mobilyrika je slepá ulička: že hlavní roli tady nemá obsah, ale forma. Podobně Martin Vopěnka v knize Láska po SMS, vydané ve stejném roce; i tady šlo o nápad, který se dá prodat jenom jednou (na vydání se podílel Eurotel).

Před osmi lety nakladatel a básník Petr Štengl vyzkoušel možnosti Google překladače: nechal stroj, aby tlumočil

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější