Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mít šikmou věž a pisánskou katedrálu (skoro) jen pro sebe…

Takovýto výhled z takřka prázdného ochozu šikmé věže v Pise si zpravidla neužijete. Foto: ČTK / Carlo Bressan / Anadolu Agency / Abacapress.com
Takovýto výhled z takřka prázdného ochozu šikmé věže v Pise si zpravidla neužijete. Foto: ČTK / Carlo Bressan / Anadolu Agency / Abacapress.com

Italský deník Kateřiny Kňapové: Chcete-li zažít světoznámé památky bez turistů, teď je ta pravá chvíle.

Na vyhlídku z ochozu světově proslulého symbolu malebného univerzitního města v Toskánsku jsem před dvěma lety, kdy jsem byla v italské Pise na dovolené, při pohledu na dlouhou frontu turistů opékajících se na červencovém slunci rezignovala. Letos v květnu, když se po dvou měsících uvolnila nejdrsnější izolace, chodila jsem si pod stále ještě zavřenou věž číst a pozorovat čtyři místní vojáky, kteří strážili prázdný prostor kolem ní a celý areál s katedrálou i impozantní kruhovou budovou Baptiseria. Itálie jako stvořená pro introverty.

Příjmy z turismu ovšem tvoří kolem třinácti procent italského HDP a oživení ekonomiky tak je jedním z důvodů, proč se italská vláda rozhodla od 3. června přestat omezovat vstup do země povinnou čtrnáctidenní karanténou a opět umožnila volný pohyb mezi italskými regiony. V uplynulých třech měsících bylo totiž nutné pro cestování mimo region, ve kterém člověk pobývá, předložit ke kontrole policii čestné prohlášení, že pro to má nějaký závažný důvod.

Odstup hlídá bzučák

První červnový den jsem k Šikmé věži, která se poslední květnovou neděli opět otevřela veřejnosti, ale ještě dorazila jen já a několik hloučků místních.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Italský deník

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější