Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Vědci bojují s covidem, američtí demonstranti s rasismem, Pavel Juráček bojoval sám se sebou

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Úterní Enko komentuje a nabízí ke čtení Ivan Adamovič.

Co si u nás můžete přečíst dnes online

Hlavní politickou zprávou včerejška bylo, že místopředseda hnutí ANO a bývalý brněnský primátor Petr Vokřál hnutí opouští. Dnes přinášíme názory jeho kolegů, proč k tomu došlo. Byla důvodem neochota postupovat ostřeji proti korupci v jihočeských organizacích hnutí?

Senát je již nyní v rukou opozice. Ta chce po blížících se senátních volbách ještě více posílit. Proto již nyní strany čile jednají o nejrůznějších koalicích, aby netříštily síly. Přinášíme malé nahlédnutí do senátní kuchyně.

Petr Marek z iniciativy Bez komunistů připomíná dětské oběti komunistického režimu odpočívající na ďáblickém hřbitově. Smutná fotoreportáž Ludvíka Hradilka s vámi otřese.

Vývoj nového antivirotika, piplavá práce, která někdy trvá i desetiletí, by měla ideálně proběhnout během pár měsíců. Svět netrpělivě čeká na vakcínu proti covid-19 a Petr Koubský v druhé části svého obsáhlejšího textu vysvětluje, kudy se ubírají nejnadějnější cesty k němu.

Na Američanech mě fascinuje jejich optimismus, víra, že se věci zase dají do pořádku. Nejinak se staví profesor Steve Cohen, zavilý Newyorčan, k tomu, jak New York promění pandemie. Všechno se zvládne a možná z toho zůstanou i nějaké hezké věci, třeba více pěších zón. Nevěříte? Přečtěte si článek Jany Ciglerové a podlehněte americkému sebevědomí. Jana se osobně vyjadřuje k rasismu v Americe i ve svém Americkém týdeníku.

Odvrácenou stranu přístupu „Amerika vždy vyhraje“ ukazuje Kirill Ščeblykin v přehledu Trumpových výroků a akcí na adresu demonstrantů. Prezident hrozí nasazením armády a atmosféru zrovna neuklidňuje. Historik Kevin Kruse dokonce říká, že pokud prezident volá po právu a pořádku, kritizuje tím vlastně sám sebe.

Náš zpravodaj Tomáš Nídr upozorňuje na paradox, že ačkoliv Peru testuje proti koronaviru jako o život a vyhlásilo mnohem tvrdší karanténu než sousední Brazílie, která celou záležitost označuje za „chřipečku“, má větší počet nakažených. Proč?

Budoucnost si můžeme představit jako sitcom, jen nevíme, jakého žánru. Na scénářích se však pracuje. Deník N má k dispozici interní dokument, který se věnuje budoucnosti české energetiky. V šesti uvažovaných scénářích se spíše hovoří o útlumu uhelných elektráren než o opuštění jádra.

Blízko centra Brna je stavba ze 70. let minulého století známá jako Bílý dům, nyní sloužící jako poliklinika. Zatím ji vlastní město, ale uvažuje se i o změně vlastníka, možná i zániku budovy. Milovníci (kvalitní) socialistické architektury jsou v pozoru.

Vydání Deníku filmaře Pavla Juráčka, který zemřel v roce 1989, se stalo před 17 lety událostí. Nyní se podívejme na líčené události i na tohoto tvůrce z druhé strany, vyzývá Juráčkova poslední manželka Daňa Horáková v knize O Pavlovi. A doplňuje neobvyklý pohled na tehdejší disent i exil. Není to případ pro začínajícího kata čili žádná poprava tvůrce, který se nemůže bránit, ale rozhodně zplastičtění této již téměř kultovní postavy české kultury.

 

Co si u nás zítra přečtete v papírovém vydání

– Statisíce rychlotestů za 135 milionů korun nejspíš skončí v koši
– Budoucnost bez jádra je stále možná, tvrdí analýza Uhelné komise
– Bezpečnostní hlediska při stavbě Dukovan má hlídat stát
– Resort místního rozvoje platí facebookovou kampaň na stránce své šéfky
– Češka poslechla indiány a našla na Hané vodu
– Virus zbavil ruského prezidenta Putina image nepřemožitelnosti
– Komentář: Peru je země, kde se karanténa rovná smrti hlady
– V karanténě jsme spláceli spánkový dluh
– Krutá pravda? Česko je spíš peklo než ráj, píše polský novinář
– Po pauze do kin vstoupily snímky Země medu a Pro Samu nominované na Oscara
– Testy na rakovinu stát zkouší posílat poštou

 

 

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější