Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Které země EU vás ode dneška na své území pustí a kde očekávejte komplikace. Kompletní přehled Unie a Británie

Eiffelova věž v Paříži, Sagrada Família ve španělské Barceloně, Filzmoos v rakouských Alpách a italská Sardinie. Foto: N. Luong, K. Cheung, D. Anikin a I. Ragozin, Unsplash. Koláž Deník N
Eiffelova věž v Paříži, Sagrada Família ve španělské Barceloně, Filzmoos v rakouských Alpách a italská Sardinie. Foto: N. Luong, K. Cheung, D. Anikin a I. Ragozin, Unsplash. Koláž Deník N

AKTUALIZOVÁNO K 15.6.: Od půlnoci už nepotřebujeme test na covid-19 po návratu z většiny zemí EU (v této chvíli s výjimkou Švédska, Portugalska a malé části Polska), přesto se mu ale nevyhneme před cestou do některých z nich. A do jiných zatím vycestovat jako turisté nemůžeme. Zmapovali jsme, kam se ode dneška dostanete a jaká pravidla země EU a Británie pro překročení svých hranic mají a chystají.

15. červen je důležité datum, pro turismus skoro jako den D.

I Evropská komise ho stanovila jako klíčové datum, ke kterému by se měly otevřít vnitřní hranice v rámci schengenského prostoru a celé EU. Řada unijních zemí se tímto doporučením řídí, zdaleka ne ale všechny.

V České republice začal od půlnoci platit tzv. semafor, který rozděluje země do tří skupin – na ty „bezpečné“ zelené, oranžové se středním rizikem nákazy a červené s vysokým rizikem. Ještě než začal platit, vláda původní verzi z 1. června v pátek změnila.

https://twitter.com/adamvojtechano/status/1271494361826635782?s=20

Semafor ministra Vojtěcha v upravené verzi z 12. 6. ukazuje země, z nichž bude možné se bez problémů (bez testu nebo karantény) vrátit. Jiná věc ovšem je, kam bude možné bez problémů vstoupit, jak vysvětlujeme níže.

Jen při návratu z červeně označených zemí, kam nyní patří Švédsko a Portugalsko a malá část Polska – Slezské vojvodství –, budou občané ČR s bydlištěm v ČR potřebovat po návratu negativní test na covid-19 nebo 14denní karanténu.

Situace je ale složitější, než se z vládního semaforu a vyjádření ministra Vojtěcha zdá.

Čeští občané, kteří mají bydliště v jiném státě než v ČR, se sice rovněž řídí „semaforem“, ale při cestě do ČR nejen z červené, ale i z oranžové země (nyní Británie a Belgie) se musejí prokázat negativním testem nebo nastoupit do dvoutýdenní karantény.

A jak je to obráceně? Které země jsou ochotny české občany bez testu na své území pustit, a to jako turisty, nikoliv jako pendlery, lidi s tamním přechodným pobytem a sezonní pracovníky?

Některé vás vpustí jen na 48 hodin, poté byste se měli vrátit domů. Jiné Českou republiku zařadily mezi země, jejíž občané mohou přijet bez jakéhokoliv testu na dovolenou a musejí pouze dodržovat místní hygienická nařízení.

Například v Chorvatsku by si ale každý Čech měl každé ráno měřit teplotu. Opakem jsou země EU, do nichž čeští turisté stále nemohou.

Jak je absolvování testu na covid-19 definováno českou vládou:
  1. Lékařským potvrzením o absolvování testu se rozumí potvrzení vydané lékařem nebo orgánem ochrany veřejného zdraví o tom, že byl proveden test RT-PCR na přítomnost SARS CoV-2 s negativním výsledkem, který není starší než čtyři dny; test si zajišťuje osoba na vlastní náklady.
  2. Potvrzením o absolvování testu se rozumí lékařské potvrzení o absolvování testu podle bodu 1 spolu s potvrzením vydaným příslušnou laboratoří o tom, že byl proveden test RT-PCR na přítomnost SARS CoV-2 s negativním výsledkem, který není starší než čtyři dny; test si zajišťuje osoba na vlastní náklady; potvrzení musí obsahovat informace, na základě kterých je možné jednoznačně zjistit a ověřit údaje o typu testu, jeho stáří, o laboratoři, která test provedla, a skutečnost, že potvrzení skutečně vydala.

Zdroj: Ochranné opatření Ministerstva zdravotnictví z 2. 6. platné k 15. 6.

Podívejme se teď textem i v interaktivní mapě do všech zemí Unie a Británie:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Evropská unie

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější