Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Místopředseda Vokřál odchází z ANO, unavilo ho brněnské velrybaření. Babiše to mrzí

Bývalý brněnský primátor Petr Vokřál. Foto: ČTK
Bývalý brněnský primátor Petr Vokřál. Foto: ČTK

Z hnutí ANO překvapivě odchází jeho místopředseda a bývalý úspěšný brněnský primátor Petr Vokřál. „Odcházím proto, že nechci dále spojovat své jméno s osobami, které hnutí ANO využívají pouze ke svému osobnímu prospěchu a jež tak ničí dobrou práci kolegů,“ uvedl na svém Facebooku. Podle šéfky brněnské organizace hnutí může jeho rezignace vyvolat odchody dalších lidí.

Pro web Aktuálně, který s informací přišel jako první, Vokřál doplnil, že se definitivně rozhodl o víkendu. „Moje cesta v hnutí je dále neudržitelná. ANO se vydalo spíše směrem politikaření v klasické partaji, kde jedinou starostí je vyhrát volby. Toto je pro mě málo,“ uvedl Vokřál.

Dosavadní lídr kandidátky do krajských voleb se nechystá na podzim kandidovat za jinou stranu. O další politické kariéře chce podle svých slov přemýšlet.

Hnutí ANO tak přišlo o jednoho z posledních liberálů ve svých řadách. „Celou dobu jsem se snažil prosazovat liberální hodnoty a tyto myšlenky v hnutí ANO ukotvit. Pokusů bylo několik, zejména ve spolupráci a s podporou mého váženého kolegy Tomáše Macury (primátora Ostravy, pozn. red.) a dalších liberálně smýšlejících členů. Za což bych jim chtěl poděkovat,“ dodal Vokřál.

„Odchod Petra Vokřála mě každopádně mrzí,“ reagoval premiér Andrej Babiš a předseda hnutí ANO pro Aktuálně. „Situace v Brně, která už delší dobu poškozuje naše hnutí, je důsledkem toho, že do naší jihomoravské krajské organizace přišli lidé, kteří tam nikdy být neměli,“ uvedl premiér s tím, že vedení organizace o problému dlouho vědělo, ale přehlíželo ho a neřešilo jej.

Premiér právě Vokřálovi vyčítal, že si nedokázal v Brně udělat pořádek a místní buňky hnutí se zmítají v korupční kauze Stoka a v podezření z nabírání černých duší.

„Organizace byly z mého pohledu jednoznačně napojeny na různé lidi, řekl bych až na podsvětí. Neumím se srovnat s tím, že se velrybaří lidi, účelově se mění bydliště jen proto, aby někdo někde mohl být členem či na kandidátce. Nepřesvědčilo mě to, že by se chtělo, aby se tyto věci řešily. Čekal jsem, že se s tím hnutí bude snažit vypořádat. Mám svoje hodnoty. S takovými lidmi v jednom hnutí být nechci. Pokud ANO chce fungovat jako standardní strana se závody ve vymáhání vlivu a nabírání členů, tak beze mě,“ uvedl Vokřál pro Aktuálně.

Šéfka brněnské organizace

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější