Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ministerstvo kultury zastydlo ve středověku. Umění zastínily miliardové investice, kritizuje Zaorálek

„Jen já jsem ten magor, že se ptám, co dělá ministerstvo kultury pro kulturu a umění,“ říká o sobě současný ministr kultury. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
„Jen já jsem ten magor, že se ptám, co dělá ministerstvo kultury pro kulturu a umění,“ říká o sobě současný ministr kultury. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Lubomír Zaorálek (ČSSD) má velké plány, na které má málo času. Mezi odhalováním a řešením chyb bývalých ministrů kultury hledá cesty, jak resort transformovat. Jeho vizí je zaštítit a posílit kreativní průmysl. Novým resortním tématem se mají stát i počítačové hry.

Od té doby, co jste na ministerstvu kultury, je o resortu slyšet, řeší se problémy, propagují se kulturní akce, vy dáváte rozhovory. Je vidět pohyb. Kdyby byla možnost dostat ministerstvo kultury i v dalším mandátu, stál byste o to?

Teď je předčasné mluvit o příštím mandátu, ale je mi líto, že tu nemůžu být o něco déle. Je tady potřeba spoustu věcí změnit. Mám pocit, že ministerstvo kultury zastydlo a vůbec nereagovalo na to, co se děje v současném světě. Kdybych měl čtyři roky, měl bych šanci spoustu věcí někam dotáhnout.

Právě že jste rozjel dost velkých akcí. Výstavba nové národní knihovny, převzetí Památníku ticha v Bubnech, koupě Petrkova, odkup pozemků v depu na Masarykově nádraží, a to je jen malá část z celkového výčtu. Nejsou to jenom plané sliby, které nemáte šanci stihnout a s koncem mandátu vyšumí?

U těchto věcí chci udělat maximum, aby se začaly realizovat. Nejsou to jen moje představy, ale věci, které reálně řešíme. Památníkem ticha v Bubnech se bude zabývat vláda, a když to odsouhlasí, rozjedeme ho.

Pro vybudování národní knihovny nebo koncertní síně potřebujeme nastavit lepší vztahy mezi vládou a Prahou. Nedávno jsem o tom mluvil s premiérem a snažím se dostat všechny k jednomu stolu, abychom se začali bavit o možnostech. Takto strategické věci nelze dělat bez vlády a my je zase nemůžeme dělat bez Prahy. Ať se Praha nezlobí, tohle není jen její věc, ale věc celého státu. Důsledky toho, že vláda v minulosti nedovedla komunikovat s Prahou, vidíme ještě dnes.

Kde na to všechno chcete vzít peníze?

Premiér

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější