Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pohled dovnitř centrálního mozku: co všechno ÚZIS ví o koronaviru a neřekl nám to

Proložit několika body odhad trendu lze nekonečně mnoha způsoby. Vy musíte vybrat jeden a pak za něj dát ruku do ohně. Foto: Adobe Stock
Proložit několika body odhad trendu lze nekonečně mnoha způsoby. Vy musíte vybrat jeden a pak za něj dát ruku do ohně. Foto: Adobe Stock

Hádanka: máte číselnou řadu 38, 63, 94, 116, 141, 189, 298. Jaké číslo následuje? Před touhle otázkou stáli statistici z ÚZIS patnáctého března letošního roku. A nebyla to kratochvilná příloha z novin.

Krátce po propuknutí koronavirové krize nabyla značné důležitosti instituce, o jejíž existenci do té doby většina občanů ČR vůbec nevěděla – Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR. Leckdo o něm koneckonců neví dodnes, ale skoro každý ví o webové stránce s daty o koronaviru. ÚZIS ji spravuje a denně doplňuje novými čísly. To je ten kousek ledovce nad vodou.

ÚZIS je státní institucí, spadá pod ministerstvo zdravotnictví a funguje částečně jako úřad, částečně jako vědecká instituce, jde o to, ze které strany se na něj díváte. V krizi mu přibyla třetí funkce, která se dá pojmenovat jako centrální mozek krizového řízení. Jestli se vláda, města, obce a Prymulův tým měly rozhodovat aspoň trochu kvalifikovaně, potřebovaly data a jejich interpretaci. ÚZIS byl a dosud je jediný, kdo je může dodat. Přinejmenším proto, že má zákonem daný exkluzivní přístup k informacím, k nimž se jiní analytici nedostanou. Tím pádem také značnou odpovědnost.

Doplňte číslo

Výše uvedená čísla jsou skutečnými hodnotami aktuálního denního počtu pozitivních testů na covid-19 ke dni 15. 3. Jak byste hádanku řešili vy? Je zjevné, že hodnoty rostou, a to nejspíš stále rychleji. Na kolik byste si jen tak od oka tipli další? Kolem čtyř set? (Bylo to 383.)

Nejjednodušší hrubý odhad

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější