Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš nás krmí absurdním festivalem snů a nesmyslů. S komunisty a ČSSD si rozumí, říká Fiala

Předseda ODS Petr Fiala. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předseda ODS Petr Fiala. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Předseda ODS Petr Fiala nenachází na krocích vlády Andreje Babiše nic pozitivního. Kromě premiérova trestního stíhání a údajného střetu zájmů mu vadí i myšlenka vybudování úřednické čtvrti, kterou označuje za směšnou. V rozhovoru pro Deník N řekl, že ODS by v případě vítězství ráda udělala velkou prověrku legislativy.

ODS v úterý oznámila, že lídrem voleb do Evropského parlamentu bude Jan Zahradil. Hlavním bodem jeho programu je, že chce udělat velkou prověrku evropské legislativy. Jakou pozici ODS vůči Evropské unii zaujímá?

ODS zaujímá rozumnou pozici a tu nejlepší pro občany České republiky. Nabízí cestu mezi dvěma extrémy. Jedním z nich je, že cokoli z Bruselu je špatné a bylo by nejlepší, kdybychom v žádné Unii nebyli. To odmítáme, ale není nám blízká ani pozice větší integrace za každou cenu. Přijímat, že všechno, co přichází z Evropské unie, je jenom správně a nesmíme to kritizovat, abychom nenahrávali nějakým jiným zájmům, to je proevropský a prointegrační fanatismus, který nám také není blízký.

Chceme být pevnou součástí Evropské unie. Chceme být aktivní a podílet se na reformách, a to všechno proto, aby Unie přežila.

ODS dlouhodobě mluví o omezování byrokratické zátěže. Jak by v praxi vypadala taková prověrka evropské legislativy, kterou nastínil pan Zahradil?

To budeme představovat v průběhu volební kampaně a bude o tom opakovaně mluvit náš lídr a naši kandidáti. My už samozřejmě delší dobu máme materiály a podrobně popsanou představu flexibilní integrace, ve které si jednotlivé státy mohou vybírat její míru. Máme představu, kde by se dalo integrační úsilí rozvolňovat a jak by bylo možné posílit roli národních parlamentů. Veřejnost s tím budeme seznamovat postupně.

Takže máte vybraných pár zákonů, na které se chcete zaměřit a u nichž chcete udělat nějakou revizi?

Je potřeba soustředit se na to, co má vlastně Evropská unie v jednotlivých politikách řešit. Jestli se opravdu máme zabývat sjednocováním každého detailu a každého technického předpisu až po zpětná zrcátka zemědělských

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější