Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hrozby jsou marné, řekla Čína a rozhodla o Hongkongu. V USA se mluví o sankcích, v EU o aroganci a agresivitě

2878 hlasů pro, jeden proti, šest se zdrželo: schválení zákona o národní bezpečnosti pro Hongkong. Záběr hlasovací tabule pochází z vysílání tchajwanské televize. Foto: repro William Yang, Twitter
2878 hlasů pro, jeden proti, šest se zdrželo: schválení zákona o národní bezpečnosti pro Hongkong. Záběr hlasovací tabule pochází z vysílání tchajwanské televize. Foto: repro William Yang, Twitter

Analýza: 2878 pro, 1 proti – tak se v Pekingu dnes rozhodlo o bezpečnostním zákonu pro Hongkong. Porušení mezinárodních závazků ukazuje na ostré lokty čínského vedení i na možné budoucí ohrožení světové bezpečnosti. Mezitím v Číně dál sílí nacionalistická ideologie.

Všečínské shromáždění lidových zástupců, čínská variace na parlament, má na stole návrh pozoruhodného zákona. Je to legislativa, která chce skoncovat s tlumočením oficiálních tiskových konferencí a významných politicko-společenských událostí do cizích jazyků.

Jak informuje hongkongský deník South China Morning Post (SCMP), znít by nadále měla jen čínština – přesněji standardní čínština pchu-tchung-chua, které se často (a chybně) říká mandarínština.

Naučte se čínsky

Cílem je „ochránit důstojnost čínského jazyka“, vysvětlil pro stranický Lidový deník předkladatel návrhu Jang Wej-kuo, starosta středočínského Ču-čou a náměstek tamního tajemníka komunistické strany. Jazyk (jak prohlásil Jang podle Lidového deníku) je nositelem národní kultury a ducha a dokáže obojí šířit napříč světem, ani nemluvě o tom, že posílí postavení Číny na mezinárodní scéně.

Zpravodaje zahraničních médií by to podle Janga trápit nemělo – ti mají umět čínsky. Koneckonců, copak se tiskové konference v zahraničí tlumočí do čínštiny? Je třeba „přizpůsobit se místním obyčejům“. Už tak je čínština jedním ze šesti oficiálních jazyků OSN.

Což se ukázalo i dnes, kdy si USA

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Hongkong

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější