Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Chudoba se týká půl milionu českých dětí. Rodiny jako první škrtají školní obědy

Ilustrační snímek. Foto: ČTK
Ilustrační snímek. Foto: ČTK

Ministři a poslanci debatují nad tím, zda zavést obědy zdarma pro děti, které chodí do mateřských a základních škol. Kolik dětí vlastně opravdu obědy zdarma potřebuje, protože jejich rodiny si je nemůžou dovolit, je obtížné zjistit. Podle analýzy Deníku N jsou v pásmu příjmové chudoby domácnosti se zhruba půl milionem dětí.

Původně s návrhem na obědy zdarma přišla poslankyně a bývalá ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD, ve vládě jej prosazuje ministryně sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Podle Maláčové by obědy zdarma pomohly nejméně půl milionu dětí, jejichž rodiny jsou ohrožené chudobou nebo mají problémy při nenadálých výdajích. „Je to počet dětí čerpajících přídavek na dítě plus asi deset procent dětí, které jsou těsně nad hranicí násobku životního minima,“ uvedla Maláčová pro Deník N.

Premiér Andrej Babiš (ANO) prosazuje, aby stát hradil obědy rovnou všem dětem. Pokud by šlo o poslední předškolní rok a všechny děti na základních školách, týkalo by se to necelého milionu žáků a opatření by vyšlo asi na šest miliard korun ročně. Opozice však namítá, že tak budou na obědy zdarma chodit i děti bohatých rodičů, které je nepotřebují, a že už dnes existuje adresná podpora chudých rodin, která je dostačující. Do tohoto programu ministerstva práce se však odmítly zapojit čtyři kraje, které argumentují buď přílišnou administrativní náročností, nebo tím, že jde o další dávku pro nepracující rodiče.

Kolik dětí opravdu obědy zdarma potřebuje, protože jejich rodiny si je nemůžou dovolit, je obtížné zjistit. Ministerstvo práce a sociálních věcí neposkytlo Deníku N žádnou analýzu ani na přímý dotaz a neziskové organizace mají jen odhady. Závěry ministerstva a neziskových organizací však naznačují, že se problémy s nedostatkem peněz na jídlo týkají v obrovské míře především samoživitelů.

509 tisíc dětí v pásmu příjmové chudoby

„Při přípravě tohoto opatření vycházíme z faktu, že 3,4 procenta úplných rodin a 16,3 procenta neúplných rodin v Česku je ohroženo příjmovou chudobou. Zároveň si například přes třicet procent domácností nemůže dovolit neočekávaný výdaj ve výši deset tisíc korun a jíst obden maso,“ uvedla Barbara Hanousek Eckhardová z tiskového oddělení ministerstva sociálních věcí.

Podle Jany Skopové z neziskové organizace Women for Women, která začala platit obědy chudým dětem před pěti lety jako první a dnes podporuje přes sedm tisíc dětí, je nedostatkem a chudobou ohroženo nejméně

Chudoba

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější