Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nemůžu dýchat, říkal policistovi, který mu klečel na krku. Další zbytečná smrt Afroameričana pobouřila USA

„Přestaňte zabíjet černé,“ hlásá nápis na transparentu na demonstraci po policejním zákroku, při němž v Minneapolisu v Minnesotě zemřel George Floyd. Foto: Eric Miller
„Přestaňte zabíjet černé,“ hlásá nápis na transparentu na demonstraci po policejním zákroku, při němž v Minneapolisu v Minnesotě zemřel George Floyd. Foto: Eric Miller

George Floyd leží po zásahu policie na zemi. Je spoutaný a jeden ze čtyř policistů, kteří přišli na místo, mu kolenem tlačí na krk. Nepoleví ani potom, co ho o to žádá Floyd a kolemjdoucí, kteří sledují policejní zásah.

Šestačtyřicetiletý Afroameričan Floyd policistům z Minneapolisu říká, že nemůže dýchat a že ztratí vědomí. Policista si toho nevšímá a koleno drží na jeho krku i poté, co přijede záchranka. Floyd je po převozu do nemocnice prohlášen za mrtvého.

Incident zachycuje video, které natočila jedna z obyvatelek města. Poté co se záběry objevily na sociálních sítích a v amerických médiích, vyvolalo jednání policistů mezi obyvateli USA a několika předními opozičními politiky vlnu nevole a šoku.

Policejní zásah proti Georgi Floydovi. Upozornění: video obsahuje násilí:

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

Zdeněk Ryšavý vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější