Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lékaři ordinují přes video i po krizi. Je to šance pro chronicky nemocné, ale i obchodníky

Problémy, se kterými mnozí lidé zamířili v době před covidem do ordinací, řešili lékaři za epidemie z velké části po telefonu. Ilustrační foto: Adobe Stock
Problémy, se kterými mnozí lidé zamířili v době před covidem do ordinací, řešili lékaři za epidemie z velké části po telefonu. Ilustrační foto: Adobe Stock

Koronavirus urychlil příchod telemedicíny, shodují se lékaři. Postupy, které se původně zavedly kvůli šíření nákazy jen jako provizorní řešení, zůstanou v některých ordinacích už nastálo. K lékaři nebudou muset tak často například chronicky nemocní pacienti nebo lidé s omezenými možnostmi pohybu.

Pacient si změří tlak, hladinu cukru nebo srážlivost krve pomocí přístroje, který mu zapůjčí nemocnice. Hodnoty pak zašle přes počítač svému lékaři a poté si zavolají přes videohovor. „Naše nemocnice začala provádět telemedicínské postupy už před koronavirovou krizí. Epidemie ale distanční terapii urychlila a některé už zůstanou nastálo,“ říká Miloš Táborský, přednosta 1. interní kliniky FN Olomouc. Nemocnice počítá s tím, že během následujících měsíců bude pomocí nových technologií ošetřovat až tisícovku nových chronických pacientů.

Olomoučtí kardiologové, gastroenterologové nebo internisté teď nabídnou svým pacientům možnost komunikovat se svým lékařem přes internet. „Komunikace probíhá na zabezpečeném webu nemocnice přes běžné aplikace typu Jitsi Meet. Lékař hovoří s pacientem podobně jako v ordinaci. Přes kameru sledujeme například otoky končetin, hojení ran po katetrizaci a podobně. Lékař je zároveň připojený na elektronickou dokumentaci pacienta, kde vidí jeho anamnézu, kontraindikace a podobně,“ dodává Táborský.

Zároveň upozorňuje, že se tato možnost týká především dlouhodobě nemocných chronických pacientů. „Určitě není vhodná například pro první konzultace s novými pacienty nebo v případě nově vzniklých akutních potíží.“

Videohovory zvládají i starší pacienti

Nové metody komunikace míří i do ambulancí. Praktický lékař Jiří Bartoš z Moravské Nové Vsi si právě do počítače nainstaloval nový program pro videohovory se svými pacienty.

„Spojení přes internet zvládla v koronavirové době bez problémů i většina starších lidí, kteří se buď moderní technologii naučili sami ovládat, nebo jim pomohli mladší příbuzní. Rádi bychom, aby někteří z nich mohli v případě potřeby využívat tuto možnost dál,“ popisuje lékař.

Hovory přes internet by se tak podle něj daly využívat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější