Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co může ANO, to druzí nesmějí. Praktická ukázka politického pokrytectví v mediálních radách

Co je dovoleno poslanci ČSSD a senátorskému kandidátovi za ANO Vítězslavu Jandákovi, není dovoleno jiným. Foto: ČTK
Co je dovoleno poslanci ČSSD a senátorskému kandidátovi za ANO Vítězslavu Jandákovi, není dovoleno jiným. Foto: ČTK

Komentář Filipa Rožánka: Už řadu let jsme pravidelně svědky poslanecké šarády kolem volby členů různých mediálních rad. Část médií i veřejnosti se nad ní pohorší a pak je zase nějakou dobu ticho. Přitom složení těchto rad může zásadně ovlivnit nezávislost veřejnoprávních médií. A politické strany proto dělají „psí kusy“, aby rady ovládly.

Poslanci se chystají vybrat další členy Rady České televize a Rady Českého rozhlasu. V obou případech jde o pokračování procesu, který začal v únoru. V aktuální volbě schází obsadit ještě tři místa v televizní radě a jedno místo v rozhlasové. Není ani příliš překvapivé, že se už předem objevila jména, která mají tato křesla od poslanců dostat.

Sněmovní dohody, na něž upozornila média, mají mezi kontrolory Kavčích hor katapultovat ekonomku Hanu Lipovskou a novináře Pavla Matochu. Zbývající místo pak obsadí buď moderátor Luboš Xaver Veselý, anebo zůstane neobsazené a stane se předmětem dalších šachových partií. Do rozhlasové rady se má vrátit její bývalá předsedkyně Hana Dohnálková.

Aby bylo jasno: politické dohody kolem mediálních rad tu byly vždycky a nezbavíme se jich ani do budoucna. Musíme se naučit pohybovat v jejich rámci, protože politiky nezměníme. Ti své postoje mění spíš podle toho, jestli jsou zrovna u moci, nebo v opozici, ale nejsem naivní, abych očekával, že se najednou začnou chovat jinak. Sleduji volbu radních příliš dlouho na to, abych neviděl, jak se porcuje moc a jak se rozhodovalo při střídání levicových a pravicových vlád.

V zásadě mi nevadí, že o radních rozhoduje Sněmovna, která má legitimní mandát vzešlý z voličských preferencí. Dolní komora Parlamentu je odrazem nálad a postojů veřejnosti – a té většinové je z různých důvodů buď jedno, co se kolem televize a rozhlasu děje, anebo jí to dokonce vyhovuje.

Na rozhodování poslanců mi však vadí licoměrnost. Třeba když poslanci ANO chtějí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější