Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Intimní výpovědi žen (nejen) o českém dokumentu

foto: wo-men
foto: wo-men

Jakým způsobem vytvářejí svá dokumentární díla Helena Třeštíková, Olga Sommerová, Petra Dvořáková, Marika Pecháčková nebo třeba Apolena Rychlíková? Jak vypadá současný český dokument viděný očima žen? O čem ženy točí a píšou, co je zajímá, čemu věnují svůj čas a energii? Jak moc se jejich práce a pohled na svět mění, když se stanou matkami?

To jsou některé z otázek, které si česká dokumentaristka a nakladatelka Barbora Baronová klade v knize rozhovorů Ženy o ženách: Intimita tvorby českého ženského filmového a literárního dokumentu, která vznikla jako součást její disertační práce. Jejím smyslem je dát ženám prostor k vyjádření a diskusi o podobách českého dokumentu, o tom, jak samy tvoří a jak se jako ženy cítí ve své profesi – protože právě k tomu dosud mnoho příležitostí neměly.

Helena Třeštíková. Foto: Dita Pepe

Východisko autorky je přiznaně feministicky ideové, zároveň ale osobní: Baronová se coby literární dokumentaristka během své praxe sama setkávala s řadou problémů a výzev, které měla potřebu konfrontovat s přístupem svých kolegyň, získat od nich zpětnou vazbu, zjistit, jak pracují, a nádavkem vytvořit zkušenostní platformu, která pomůže dalším. Vybrala proto téměř třicítku filmových a literárních dokumentaristek, historiček a umělkyň a prostřednictvím rozhovoru důkladně prozkoumala terén jejich přístupu k tvorbě a genderu.

Co je smyslem mé práce?

Kniha Ženy o ženách je sama dokumentem o dokumentu, respektive o dokumentaristice viděné očima žen. Baronová vsadila na feministické výzkumné metody, které kladou důraz na subjektivitu a rovný přístup – rozhovor nevede z pozice nadřazeného tazatele, ale jako

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější