Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Prymula byl neoficiálně skoro ministr a dělal si vlastní kampaň, popisuje rozepře epidemiolog Maďar

Epidemiolog Rastislav Maďar. Foto: ČTK
Epidemiolog Rastislav Maďar. Foto: ČTK

Epidemiolog Rastislav Maďar před další vlnou uvolňování opatření věří, že i přes další výjimky v nošení roušek zůstanou lidé zodpovědní. „Když někdo roušku jednou za čas zapomene nasadit, nic zásadního se neděje, pokud toho dotyčného náhodou nepřistihne policie. Ale rozhodně není naším cílem dávat pokuty, spíš chceme vytvořit u lidí návyky, které se nám mohou hodit, kdyby se situace zase zhoršovala,“ vysvětluje. V rozhovoru pro Deník N také popisuje napjaté vztahy mezi končícím náměstkem ministerstva zdravotnictví Romanem Prymulou a ministrem Adamem Vojtěchem. Prymula si podle něj dělal kampaň a obcházel svého nadřízeného.

Nemáte obavy, že od tohoto týdne s dalším rozvolňováním opatření lidé zahodí roušky?

Snažíme se opakovaně komunikovat a zdůrazňovat, že nynější rovnováha je stále křehká, a proto to musíme všichni společně dodržovat. Já rozhodně nejsem zastánce represivních opatření a udělování pokut, ale myslím si, že lidé bez roušek budou napomínáni ostatními. Například když se člověk k někomu přiblíží a nebude mít roušku, ostatní mu řeknou, ať se vzpamatuje a nasadí si ji. Spousta lidí má ještě stále obavu ani ne tak o sebe, ale o své rodiče či prarodiče. Ode dneška už jsou povolené návštěvy ve zdravotnických zařízeních a v domovech pro seniory, a pokud by měl někdo bezpříznakový průběh, mohl by na staré či nemocné nákazu přenést. Spoléhal bych se na kolektivní zodpovědnost společnosti.

Od pondělí mohou lidé roušky na veřejném prostranství odložit. Měli by je ale stále nosit u sebe?

Ano, stále platí povinnost kdekoliv, ať už uvnitř, nebo venku, za všech okolností mít roušku u sebe, pokud člověk nespadá do zdravotních skupin, které mají ze zákona výjimku, což jsou například autisté. Je nutné mít na ústech roušku ve chvíli, kdy se dostanete k někomu na vzdálenost kratší než dva metry.

Takže když se půjdu projít, mohu mít roušku dole a nasadit si ji až v momentě, kdy někoho potkám?

Ano, je to stejný princip jako s běháním. Můžete běhat bez roušky, ale v momentě, kdy se budete blížit na dva metry k někomu, koho míjíte, musíte si nasadit roušku.

Otevírají se i vnitřní provozovny restaurací. Jejich otevírací doba je ale omezená jenom do 23. hodiny. Proč jste se tak rozhodli?

Ten důvod je velmi jednoduchý a je spíše právnický než odborný. Nechtěli jsme zatím otevřít nejrizikovější místa, která zhoršila epidemiologickou situaci v jiných zemích. Jsou to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější