Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jsme šokováni, volali Číňané do Černínského paláce. Babišova dohoda s USA je prý proti jejich zájmům

Premiér Andrej Babiš telefonuje s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem. Foto: vlada.cz
Premiér Andrej Babiš telefonuje s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem. Foto: vlada.cz

Pár dní po uzavření česko-americké deklarace o sítích nové generace 5G zavolal rada a dvojka čínské ambasády Čang Mao-ming do Černínského paláce a proti dokumentu ostře protestoval. Deník N získal neveřejný záznam z konverzace mezi diplomaty, v níž Peking varoval Prahu, že je dohoda proti jeho zájmům.

Premiér Andrej Babiš podepsal počátkem května s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem deklaraci o bezpečnosti sítí nové generace 5G. Ty jsou nejen rychlejší než stávající technologie, ale mohou zásadně proměnit životy lidí a zmodernizovat průmysl.

Deklarace se ale nelíbí čínské ambasádě, která hájí zájmy svých firem. Jednou z nich je Huawei, která má o výstavbu sítí nové generace v Česku zájem, ale zároveň před ní varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a také kontrarozvědka BIS. Zařízení od této firmy podle nich mohou obsahovat chyby, které umožní jejich prolomení. Toho by mohl využít nepřátelský stát, kterým může být i Čína.

Česko-americká deklarace vyvolala ostrou reakci Pekingu. Rada z čínského velvyslanectví Čang Mao-ming zavolal na ministerstvo zahraničí, aby si na dohodu stěžoval. Deník N

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čínský vliv v ČR

Kauza Huawei

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější