Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zelenou dohodu ano, ale klimatické cíle ještě přehodnoťte. Češi píšou do Bruselu ve stylu chytré horákyně

Solární panely a větrná elektrárna na sněhu. Foto: Pexels
Solární panely a větrná elektrárna na sněhu. Foto: Pexels

Ještě před měsícem tvrdil český premiér Andrej Babiš, že Brusel by měl na Green Deal (tedy na Zelenou dohodu, plán na příklon k obnovitelným zdrojům) zapomenout. Tento týden ale najednou svou rétoriku kompletně otočil a Zelené dohodě dal zelenou: „Green Deal ano, u nás je to o vodě, o suchu a o kůrovci.“ A ministerstvo životního prostředí poslalo Evropské komisi prohlášení schválené premiérem, ve kterém se Česko k Zelené dohodě hlásí. Zároveň ale radí Bruselu, ať zvýšení klimatických cílů a plán na ekonomickou obnovu po pandemii příliš nespojuje.

Evropská komise má ve středu představit nový návrh příštího sedmiletého rozpočtu, který by se měl stát hlavním nástrojem pokoronavirové ekonomické obnovy. A právě v tomto návrhu (který ovšem musí získat podporu členských států a Evropského parlamentu, což zdaleka není jisté) by měla Zelená dohoda hrát prominentní úlohu. A na ni – a na investice v sektoru zelené ekonomiky – budou nepochybně navázány velké finanční zdroje. Tedy dotace.

Prohlášení českého ministerstva životního prostředí, které jako první citoval server iHNed.cz, reaguje na plán, aby Zelená dohoda byla jedním z hlavních pilířů ozdravování ekonomiky EU. A opatrně a s výhradami se k plánu hlásí.

Mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková potvrdila Deníku N, že prohlášení bylo už před několika dny posláno Evropské komisi, přesněji jejímu prvnímu místopředsedovi Fransi Timmermansovi, který má právě Zelenou dohodu na starosti. Prohlášení připravila společně ministerstva životního prostředí, zahraničních věcí a průmyslu a obchodu a před odesláním ho schválil i premiér Babiš. V pondělí s ním pak seznámí zbytek ministrů na zasedání vlády.

Prohlášení je psáno tak trochu v duchu chytré horákyně. „Zavedení některých cílů

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější