Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rizika 5G sítí patrně nejsou reálná. Strach z nich určitě reálný je

Demonstrantka v Londýně má jasno. (Na jakou síť je připojen mobil, který drží v ruce?) Vědci skoro taky, ale ne na sto procent. Foto: Matt Dunham, AP/ČTK
Demonstrantka v Londýně má jasno. (Na jakou síť je připojen mobil, který drží v ruce?) Vědci skoro taky, ale ne na sto procent. Foto: Matt Dunham, AP/ČTK

Nová mobilní technologie tu ještě není, a už vzbuzuje v některých kruzích obavy a odpor. Mohou být sebevíc neopodstatněné, a přece nad nimi nelze mávnout rukou.

„Jaký vedlejší účinek mají 5G sítě? Covid-19!“ stojí na ceduli, kterou v Londýně ukazuje demonstrantka na kameru. Stojí před Scotland Yardem a podle agentury AP protestuje proti „lockdownu, očkování, 5G a za občanské svobody“. Podobně to vidí demonstranti v Německu, kteří na své cedule přidávají ještě jméno Billa Gatese – dle nich původce všeho toho zla.

V Británii se protestuje i razantněji. Žháři tam zničili už několik desítek anténních stožárů, základnových stanic mobilní sítě. Kvůli nedostatku stožárů pro 5G, jehož zavádění teprve začalo, nepohrdli ani vybavením běžných sítí, jež jsou už dávno v provozu.

A co u nás? Soutěž o frekvence pro 5G síť stále ještě neproběhla, ale pokusný provoz se už chystá v pěti městech, kde si mají operátoři otestovat techniku. Jde o Plzeň, Ústí nad Labem, Karlovy Vary, Bílinu a Jeseník. Městům tuto roli nikdo direktivně nepřidělil, zastupitelstva si o ni řekla sama, musela si dokonce svou pozici vysoutěžit.

O to překvapivější je, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Telekomunikace

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější