Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čínské velvyslanectví píše Petříčkovi. Znepokojují ho senátoři, kteří chtěli víc zapojit úspěšný Tchaj-wan

Velvyslanec Čínské lidové republiky Čang Ťien-min. Foto: ČTK
Velvyslanec Čínské lidové republiky Čang Ťien-min. Foto: ČTK

Velvyslanectví Číny v Praze si ministerstvu zahraničí stěžovalo na 27 senátorů, kteří podepsali petici vyzývající k většímu zapojení Tchaj-wanu ve Světové zdravotnické organizaci (WHO). „Chceme vyjádřit znepokojení nad novým dopisem podepsaným 27 senátory včetně předsedy Senátu,“ píše se v dopise, který má Deník N k dispozici.

Dokument, který podepsala třetina českých senátorů v čele s předsedou horní komory Milošem Vystrčilem (ODS), vyzývá k tomu, aby byl Tchaj-wan více zapojen do dění ve Světové zdravotnické organizaci (WHO). Země totiž díky svým opatřením zvládá průběh pandemie lépe než řada jiných zemí.

Senátoři chtějí svými podpisy dát najevo, že Tchaj-wanu je dlouhodobě odpíráno právo zapojit se do fungování WHO. „Tato skutečnost je v rozporu s respektem k různorodosti a morální i profesní integritou, jež jsou nepostradatelnými hodnotami pro plnohodnotnou spolupráci mezinárodního zdravotnického společenství,“ píšou senátoři v petici.

V usnesení senátoři vyzvali vládu, aby podpořila účast Tchaj-wanu na Světovém zdravotnickém shromáždění (WHA), což je nejvyšší orgán WHO. Také upozornili na úspěchy Tchaj-peje v boji proti novému koronaviru. Díky tomu se na ostrově, který považuje Čína za svou součást, nemoc tak dramaticky nerozšířila.

„Na rozšiřující se nákazu onemocnění covid-19 reagoval Tchaj-wan opatřeními, která se ukázala jako mimořádně účinná pro ochranu veřejného zdraví, tudíž je výhodné využít jeho zkušeností a je prospěšné zapojit Tchaj-wan do mezinárodní spolupráce v ochraně zdraví,“ píší senátoři v usnesení.

Pár dní po zveřejnění výzvy se proti postupu senátorů ohradila čínská ambasáda v Praze. E-mail, který poslal rada čínské ambasády ministerstvu zahraničí, má Deník N

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čínský vliv v ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější