Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zeman musí zdůvodnit, proč vybral Angyalossyho. Být mluvčím není kvalifikace, říká exšéfka Nejvyššího soudu Brožová

Někdejší předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová s prezidentem Milošem Zemanem na snímku z května 2013. Foto: Václav Šálek, ČTK
Někdejší předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová s prezidentem Milošem Zemanem na snímku z května 2013. Foto: Václav Šálek, ČTK

Výběr Petra Angyalossyho do čela Nejvyššího soudu zavdává podnět ke spekulacím a politizuje tuto funkci, míní Iva Brožová, která ji zastávala v letech 2002 až 2015. Prezident Miloš Zeman je podle ní povinen zdůvodnit, proč na jeden z nejvýznamnějších postů v justici dosadil právě někdejšího mluvčího olomouckého vrchního soudu.

Jak vnímáte okolnosti, za jakých byl jmenován nový předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy?

Udělám takovou zkratku a otočím se na osobě kandidáta doktora Roberta Fremra. To je muž, který je všeobecně akceptovanou morální a mravní osobou, současně je autoritou v oblasti trestního práva, a to potvrzenou nejenom na národní, ale i mezinárodní úrovni.

Jako místopředseda Mezinárodního trestního soudu v Haagu nabízí zkušenosti i z oblasti řízení soudu. Takže v tomto kontextu jmenování předsedy Nejvyššího soudu vytváří prostor pro nejrůznější spekulace.

Jaké?

Je to politováníhodný signál o zpolitizování funkce předsedy Nejvyššího soudu. To má nesmírný význam, zvážíme-li, že ne politickým, ale nezávislým výkonem funkce přispívá předseda Nejvyššího soudu k naplnění principu dělby moci, nezávislosti soudu i právního státu.

Je správné, že veřejnost tři měsíce nevěděla, o kom prezident uvažuje?

Je pravda, že to tajení evokuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější