Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Děti dostaly jídelníček na svých osm pokrmů denně, trenéři papírovali. Poborský popsal trénink nadějí v době krize

Karel Poborský usiluje o post předsedy Fotbalové asociace ČR. Foto: Josef Vostárek, ČTK
Karel Poborský usiluje o post předsedy Fotbalové asociace ČR. Foto: Josef Vostárek, ČTK

Nejtalentovanější mladí fotbalisté v kategoriích do čtrnácti a patnácti let se už od roku 2015 připravují v regionálních akademiích, které spadají pod Fotbalovou asociaci ČR. Projektu, který má za úkol vrátit český fotbal do vyšších pater světového žebříčku, ale i celému úseku talentované mládeže šéfuje Karel Poborský. Jeden ze symbolů úspěšné éry českého fotbalu z přelomu tisíciletí v rozhovoru pro Deník N vysvětluje, jak se v akademiích pracuje s 25 nejlepšími mladíky z každého kraje, nebo třeba i to, jak trenéři kontrolují fotbalisty během koronavirové krize.

Kdy začnou zase fungovat regionální akademie?

Situace je momentálně taková, že jsme v akademiích prakticky uzavřeli ročník. Hráče jsme předali mateřským klubům, které s nimi pomalu začínají trénovat. Docházejí tam také naši trenéři z Regionálních fotbalových akademií (RFA), aby jim s tréninky pomohli. Všichni doufáme, že od září již akademie poběží ve standardním režimu.

Jak moc ublíží dlouhá pauza talentovaným mladíkům?

Ublíží jim to v herní praxi, protože byly zrušené mládežnické soutěže. Fyzicky by jim to ublížit nemělo, protože měli všichni tréninkové plány. Samozřejmě do doby, než mohli trénovat alespoň v nějakých skupinkách, se jednalo pouze o individuální plány. Dnes už vesměs trénují celé týmy, i když ne pod hlavičkou akademií, ale ve svých mateřských klubech. Akademie je vázána na základní školy, a jelikož ty jsou zavřené nebo fungují v omezeném režimu, museli jsme provoz přerušit taky a vrátili jsme hráče dočasně jejich mateřským klubům. Naši trenéři z regionálních akademií ale zároveň pracují v klubech, takže se dá říci, že už máme naše hráče opět pod dohledem.

Jak jste spokojený s prací trenérů a hráčů během této krize?

Využili jsme nepříznivé situace k věcem, které nejsou úplně populární,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější